Virtualis múzeum - Növénytan rovat

Csapody Vera

Csapody Vera már gimnazista korában rendszeresen rajzolt növényeket.

Kókusz termés

A kókuszdióa pálmák (Arecaceae) családjába tartozó a kókuszpálma (Cocos nucifera) termése. Tömege elérheti a 2 kg-ot. Eredeti őshazáját nem ismerjük. 

A zárvatermő növények termései

A növényvilágban a termés virágrészekből, virágokból vagy a virágzatból és a hozzá kapcsolódó képződményekből származó szerv. Szerepe a magvak védelme és gyakran terjesztésének segítése. 

Polygala xanti Xántus János herbáriumából

A pacsirtafüvek nemzetségébe tartozó Polygala xanti-t Xántus János gyűjtötte először a Kaliforniai-félsziget déli részén. A növényfaj endemikus a félszigeten, vagyis máshol nem él a világon.

Redős papsapkagomba

A redős papsapkagomba március végétől májusig savanyú talajú fenyvesekben, többnyire fakorhadék közelében a talajon termő ritka gombafaj.

A növényvilág alaktani sokfélesége

A Sokszínű Élet kiállításban az „Élet bárkája” egységben az élővilágban megnyilvánuló sokféleséget illusztráljuk néhány példával.

Abutilon xantii Xántus János herbáriumából

A selyemmályvák nemzetségébe tartozó Abutilon xantii fajt a növény első gyűjtőjéről, Xántus Jánosról nevezték el. Később kiderült, hogy a korábban leírt kaliforniai selyemmályvával (Abutilon californicum) azonos, így a faj elfogadott tudományos neve ma már nem őrzi a híres magyar felfedező emlékét.

Sulyom termései Bükkábrányból

A bükkábrányi bánya lignites rétegét alkotó növényi maradványok a késő miocénben, nagyjából 7 millió éve a Panno- tó mocsaraiban halmozódtak fel. A növényi szerves anyag jelentős része a mocsárciprusfélékhez tartozó Glyptostrobus fák maradványaiból áll.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Virtualis múzeum - Növénytan rovat csatornájára