Redős papsapkagomba

Redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta)

A redős papsapkagomba március végétől májusig savanyú talajú fenyvesekben, többnyire fakorhadék közelében a talajon termő ritka gombafaj.

Süvege 3–10 cm magas, 2–8 cm széles. Alakja változó, többnyire kerekded, de néha tompán csúcsos, lebenyes, leggyakrabban egyvelőszerűen ráncos. Széle szabálytalanul hullámos, a tönkre többé-kevésbé ránőtt. Színe világos vagy sötét vörösesbarna.

Tönkje 2–10 cm hosszú és 1–3 cm vastag. Belseje fiatalon tömör, később szabálytalanul üreges, többüregű. Színe fehér vagy fakó bőrszínű, felülete sima vagy hosszirányban, szélesen barázdált, gödörkés.

A termőréteg a süveg ráncos felületét borítja.

Redős papsapkagomba (kép: Locsmándi Csaba)

Fehéres húsa merev és törékeny. Szaga és íze jellegtelen.

Mérgező gomba, amely a májat és a vesét károsító méreganyagot, giromitrint tartalmaz. Halálos kimenetelű mérgezést is okozhat. A tünetek a gomba elfogyasztása után 6–24 óra múlva jelentkeznek.

Hasonló fajok: a mérgező óriás papsapkagomba (Gyromitra gigas), a nem ehető vörösbarna papsapkagomba (Discina fastidiata), az ehető, árusítható cseh kucsmagomba (Verpa bohemica), a fattyú kucsmagomba (Morchella semilibera), az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta), a pusztai kucsmagomba (Morchella steppicola) és az ehető fakéreg kucsmagomba (Morchella importuna).

Szerző: Locsmándi Csaba (Makrogomba-gyűjtemény)