Fazekas biológiaverseny_2019_2020

Fazekas biológiaverseny
 
 

A „Fazekas biológiaverseny” a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Magyar Természettudományi Múzeum közös programja az általános iskola 7–8. évfolyamos és a középiskola 9–10. évfolyamos diákjainak.

Segítségre van szükséged a felkészüléshez? Kattints IDE!

A verseny tárgya: rövid, tartalmas pályázat készítése a múzeum kiállításaihoz és programjaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében.

A verseny menete:

A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.

Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva, maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják. Ebben a tanévben az egyik választható téma mindkét korosztályban ugyanaz.

A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum lesz. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. Az előadásokat követően a versenyzőket, sorsolás alapján, négyfős csapatokra osztjuk. Ezután indul a kiállításokban zajló izgalmas csapatverseny.

Jelentkezés, nevezés módja:

Nevezni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza:

•    a versenyző nevét,
•    iskoláját,
•    osztályát,
•    választott témáját,
•    a felkészítő tanár nevét.

Az általános iskolás korosztály nevezését a szeipgreta@fazekas.hu  e-mail címre,

a gimnáziumi korosztály nevezését pedig az endresz@fazekas.hu e-mail címre várjuk.

Nevezési határidő: 2019. november 11. (hétfő)

A versenyre pályamunkát benyújtani szándékozó diákok a nevezés után ingyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait a teljes felkészülési időszakban.

Egyes témákban a múzeum, szakértőinek bevonásával, konzultációs lehetőséget biztosít a versenyzőknek. Az időpontokról, a bejelentkezés módjáról és a kiállítások nyitva tartásáról a versenykiírás mellékletében (Segítség a felkészüléshez) található leírás.

Az első forduló választható témái:

  1. Az általános iskolás korosztály – 7–8. osztályos tanulók – számára
  1. A magyarországi füves puszták világa

Magyarországon köztudottan sok a füves puszta. Ezek területe a történelem során folyamatosan változott, vitathatatlan viszont, hogy – sokszor egyedi élővilága miatt – különleges életközösségnek számít. Több olyan faj is él ezeken a területeken, amely a Földön sehol máshol nem található meg, csak Magyarország egy bizonyos táján. A Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításában és a megfelelő szakirodalmakban rengeteg hasznos információk találhatók ezekről az életközösségekről.

  1. Dinoszauruszok Magyarországon

A földtörténeti középidőről sokaknak a dinoszauruszok jutnak eszükbe. A „tirex” (Tyrannosaurus rex) már a legifjabbak számára sem ismeretlen fogalom. Ez a faj persze csak egyike az óriás őshüllőknek. Teljesen logikus kérdésként merülhet fel sokakban, hogy előkerültek-e dinoszaurusz maradványok Magyarország területéről, vagy sem. A válasz, igen. A Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításában és a Magyar Dinoszaurusz-kutató  Expedíció honlapján (magyardinoszaurusz.hu) számtalan információ áll az érdeklődők rendelkezésére.

  1. A gimnáziumi korosztály – 9–10. osztályos tanulók – számára
  1. Államalkotó rovarok

Bizonyára sokan gondolnak úgy az emberi társadalmakra, mint a lehető legfejlettebb és egyedülálló szerveződésekre. Tényleg így van? A közelmúltban két olyan könyv is megjelent, amely könnyed, szórakoztató stílusával még a rovaroktól eddig idegenkedő emberek figyelmét is felkelti. (Vas Zoltán: Darazsak – Gesta Hymenopterorum és Csősz Sándor: A földi idegenek – a hangyák világa). A témában való kutakodás során elképzelhető, hogy olyan érdekességekre is bukkanhatnak az érdeklődők, amelyektől nem csak az ő, hanem a hallgatóság szája is tátva marad.

  1. A múzeumi preparátumok titkos élete

Ha azt a kérdést teszik fel, hogy mi látható egy természettudományi múzeumban, valószínűleg elsőként a „kitömött állatok” jutnának eszünkbe. Rajtuk kívül sokféle egyéb preparátum található az ilyen múzeumokban a kiállításokban és a látogatók előtt zártabb gyűjteményekben. Honnan származnak, hogy készülnek, kik foglalkoznak ezek elkészítésével? A Magyar Természettudományi Múzeum preparátorai egy-egy konzultáció keretében szívesen beavatják a témát választó diákokat ebbe a „titokba”.

A pályamunkák értékelési szempontjai:

I.    Külalak
II.    Tartalmi rész:
•    Témahűség
•    Logikus felépítés
•    Problémacentrikusság
•    Egyediség
III.    Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése

A verseny tervezett időbeosztása:

Előzetes regisztráció: 2019. november 11-ig a megadott e-mail címek egyikére.

I. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2020. január 17. péntek. Helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.

A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2020. március 6. péntek. Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára (www.fazekas.hu).

II. forduló, döntő (prezentáció és csapatverseny) 2020.10.09.2020. október 9. péntek. Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási épülete.

Jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánunk!

Versenyszervezők

    

Rovat: