Megújul a Magyar Természettudományi Múzeum!

 

A Magyar Természettudományi Múzeum és tagintézményeinek új arculata

 

A Magyar Természettudományi Múzeum és két tagintézménye, a Bakonyi Természettudományi Múzeummal és a Mátra Múzeum, 2020-ban kötelezte el magát egy teljes arculatváltásra.

Mindhárom intézmény egymástól teljesen eltérő logót, illetve arculatot használt évekig. Ezt szerettük volna egy új és egységesen felismerhető mederbe terelni, amely fontos és praktikus döntés egy ilyen méretű múzeumegyüttes életében.

Az arculat megtervezését a Suppro Design Studio tervezőgrafikusa, Kántor Attila vállalta el örömmel, lévén muzeológusként is végzett, így a Magyar Természettudományi Múzeumot is jól ismerte.

A végleges arculatot több megbeszélés, terepbejárás és ötletelés előzte meg, amíg megszületett a lehető legátfogóbban használható megoldás, ami a projekt résztvevőinek reménye szerint a legjobban képviselheti a múzeum-együttest.

A Magyar Természettudományi Múzeum új logója materiális és szellemi háttérrel is rendelkezik. Fizikai alapja egyrészt a Fogadótér kupolája és az ott felfüggesztett barázdás bálna azon csontváza, amely a múzeumban volt látható először. A 120 éve megvásárolt műtárgy olyan erősen kapcsolódik a múzeumhoz, hogy az új főbejárat tervezése a csontváz alakjának figyelembevételével történt meg.

Ez már egy jelentős érzelmi alap a logó szimbólumához, amit erősít további két értelmezési lehetősége is: a mamut csontváza,amelya Mátra Múzeum szimbóluma és egyben korábbi logója, illetve a levél vagy kankalin, amely egyrésztuniverzális utalás a természettudományosságra, másrészt a Bakonyi Természettudományi Múzeum régi logójának használata.

 

 

Az egyetemes grafikai tervezés tapasztalatai alapján a kiszerkesztett logó egységességen és harmónián nyugszik.

Az álló logó szimbólumának és feliratának egymáshoz való aránya az aranymetszés szabályának megfelelően valósult meg (x : 1,625x). Ezen felül a szimbólum és felirat vonalvastagságai és a sarkok lekerekítettsége (rádiusza) teljesen egymáshoz igazítottak.

 

A Magyar Természettudományi Múzeum új arculata a legalapvetőbb elemeken (levélpapír, névjegykártya) és az online felületeken már kiterjesztésre került, de a tervek szerint 2022. januárig az összes online és offline felületen is egységes bevezetésre kerül.