A növényvilág alaktani sokfélesége

A Sokszínű Élet kiállításban az „Élet bárkája” egységben az élővilágban megnyilvánuló sokféleséget illusztráljuk néhány példával.

A növényvilág alaktani sokfélesége 1-2.

Az élővilág rendszerezése az elmúlt két évszázadban sokat fejlődött, így rendszerezés egységei és hierarchiája számos alkalommal változtak, finomodtak. Habár az állandó kiállítás „Élet bárkájában” elsősorban az alaktani sokféleségre csodálkozhat rá a látogató, az egyes egységek további magyarázatok keresésére, elgondolkodásra késztethetik. Az evolúcióval, molekuláris taxonómiával IT-egységekben ismerkedhetnek meg.

A növényvilág rendszertanában az alaktani alapokon nyugvó; az egyes növénycsoportokra jellemző kémia vegyületek alapján történő (kemotaxonómiai) és a legújabb genetikai/leszármazási vonalakra építő rendszerek igyekeznek segíteni az eligazodást e gyönyörködtető, ugyanakkor zavarba ejtő sokféleségben.

A kapcsolódó tárgyleírások, valamint a kiemelt fajok bemutatása a látogatók ismereteinek elmélyítését szolgálják.

A Sokszínű Élet kiállításban az „Élet bárkája” egységben az élővilágban megnyilvánuló sokféleséget illusztráljuk néhány példával.

A fotó bal oldalán lévő hátulról megvilágított „ablak” („backlite” növényfal) a zárvatermő növények (Angiospermatophyta) leveleinek változatosságát mutatja be. Néhány nemzetségből több, nagyon különböző megjelenésű levél is megjelenik a falon (pl. tölgy- és juharfajok), így látható, hogy a közeli rokonság nem feltétlenül jelent alaktani hasonlóságot is. Ugyanakkor hasonló megjelenésű levélalak gyakran rendszertanilag távol álló csoportoknál is kialakulhat.

A fotó jobb oldalán egy szűkebb rendszertani egységen belül tanulmányozható a sokféleség és a hasonlóság kérdése. Az ernyővirágzatúak (Apiaceae) néhány hazai képviselőjének tanulmányozásán keresztül felismerhető, hogy a levélalak sokfélesége ellenére igenis van hasonlóság, mégpedig a virágzatban, amely minden esetben egyszerű vagy összetett ernyő.

Szerző: Bauer Nórbert (Növénytár: Herbarium Carpato-Pannonicum)