Madárgyűjtemény

A Madárgyűjtemény csaknem 20 ezer egyedileg nyilvántartott preparátumból áll. Az 1830-as években hozták létre, és a XIX. század végére már neves világgyűjteménnyé vált, számos (133 db) típuspéldánnyal. Mintegy 40 ezer példányt számláló anyaga 1956-ban teljes egészében tűzvész áldozata lett.
Az 1956-ig szerzett értékes külföldi anyag és a számos típuspéldány pótlására a XX. század második felében már nem volt mód. A mai gyűjtemény túlnyomó részét a Kárpát-medencéből származó példányok teszik ki, erről a területről a madárfauna jól reprezentált.
A Föld más területei közül Ausztráliából, Brazíliából és Argentínából van jelentősebb mennyiségű madarunk.

A Madárgyűjtemény története

Munkatársak
Főmuzeológus: Fuisz Tibor István
Preparátor: 
Önkéntes: Menyhárt Terézia, Pataricza Ildikó

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: 19.265
Montírozott: 2.220
Bőrbe tömött: 11.220
Csont: 2.400
Fészek: 160
Fészekalj: 3.255 (mintegy 14.500 db madártojás)
Genetikai minta: 117

Fajok száma: közelítőleg 1.800
Típusok száma: 0

Hozzáférés
A Madárgyűjtemény egyedi nyilvántartású gyűjtemény. Minden példánya egyedi leltári számot kap, amelyet magán a példányon (lábcédulák) vagy annak egyedi tárolóegységében (fészkek, fészekaljak és csontok esetében) helyezzük el.
A gyűjteményről teljes körű, a montírozott példányokról fényképes, helyszínen használható adatbázis készült.

A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható.

A példányok kölcsönvételére irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni, a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében elsősorban társmúzeumok számára áll fenn ez a lehetőség. [link]

Helyszíni kutatásokra engedély az állattár vezetőjétől kérhető a gyűjteményvezetővel történt egyeztetés után: fuisz.tibor@nhmus.hu A helyszíni kutatáshoz írásbeli engedély [link] szükséges, amelyet a tervezett látogatás előtt legalább 3 munkanappal kell kérni.