Emlősgyűjtemény

A gyűjtemény Európa 10 legnagyobb és fajokban leggazdagabb emlősgyűjteménye közé tartozik, több mint 44 ezer példányt és 1600 fajt tartalmaz. Könyvtárában 1600 emlőstani tárgyú könyv, valamint mintegy 24 ezer, adatbázisban feldolgozott különlenyomat található.
A hagyományos bőr-, koponya- és folyadékos gyűjtemény mellett helyet ad csonttani-, baculum-, hallócsont-, szőr-, szövetminta- és bagolyköpet-gyűjteménynek is. A montírozott preparátumok száma meghaladja az 1300 példányt.
A világ múzeumai között is kiemelkedő jelentőségű a gyűjtemény a patkósdenevér-félék (Rhinolophidae), a simaorrúdenevér-félék (Vespertilionidae) és a földikutyafélék (Spalacidae) tekintetében. A Kárpát-medencén kívül a legjobban reprezentált geográfiai terület Délkelet-Ázsia.

Az Emlősgyűjtemény története

Munkatársak
Főmuzeológus: Csorba Gábor
Preparátorok: Antal Tamás
Önkéntesek:  Görföl Tamás, Győrössy Dorottya, Szűcs Eleonóra

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: 44.300
Fajok száma: 1.600
Típusok száma: 66 taxon, 212 példány

Nevezetes személyek és gyűjtemények
A Kárpát-medence jelentős gyűjtői: 
Cerva Frigyes, Kocyan Antal, Rainer György, Kunszt Károly, Méhely Lajos, Szunyoghy János, Wágner Ottó, Topál György, Mészáros Ferenc.

Egzotikus tájak jelentős gyűjtői:
Xántus János (Észak-Amerika és Délkelet-Ázsia), Bíró Lajos (Új-Guinea), Kittenberger Kálmán (Kelet-Afrika), Szunyoghy János (Tanzánia), Hidasi József (Brazília), Hangay György (Ausztrália), Topál György (India és Vietnám), Demeter András (Etiópia és Nigéria), Csorba Gábor (Délkelet-Ázsia), Görföl Tamás (Délkelet-Ázsia).

 

Jelentős trófeagyűjtemények:
Almásy György (Turkesztán), Gajdács Mátyás (Etiópia), Nadler Herbert (Kárpát-medence), Széchenyi Zsigmond (Kelet-Afrika), Nagy Endre (Tanzánia), Halász Iván (Észak-Amerika és Afrika), Kölcsey István (világszerte), Hidvégi Béla (világszerte).

A gyűjtemény legnevezetesebb egykori kutatói:
Petényi Salamon János, Méhely Lajos, Éhik Gyula, Szunyoghy János, Topál György, Demeter András.

Hozzáférés:
A gyűjteményről teljes körű, helyszínen használható adatbázis készült.
A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható. A megkereséseket a következő címre kérjük küldeni: csorba.gabor@nhmus.hu.