Meteoritgyűjtemény

A meteoritgyűjtemény tudományos szempontból az Ásvány- és Kőzettár egyik legértékesebb gyűjteménye annak ellenére, hogy az 1956-os tűzvészben jelentős károsodást szenvedett, az akkori mintegy 1300 példány fele elpusztult és a többi is különböző mértékben károsodott.
A Kárpát-medencéből 12 lelőhelyről 80 meteoritpéldányt számlál (pl. a Gross-Divina, Lenarto, Minnichhof, Nagy-Borové, Ófehértó, Zsadány meteoritok fő tömegét), de a Föld más részeiről is számos hullásból tartalmaz reprezentatív mintákat a kollekció (pl. a Cape of Good Hope, Utrecht és Virba meteoritok fő tömegét). Többek között megtalálhatóak benne a Baumhauer- és a Braun-féle gyűjtemény 456, ill. 214 darabjának maradványai. E kollekcióba soroljuk be a meteoritokon kívül a tektiteket és egyéb impakt anyagokat is.
A legelső példányt (a lénártói vasmeteorit) 1815-ben adományozták. Különösen a kiegyezés és az I. világháború közt fejlődött jelentősen a gyűjtemény, azóta a gyarapodás minimális.

Cape of Good Hope meteorit, Dél-Afrikai Köztársaság. 1790 körül egy vasmeteoritot találtak holland telepesek a Jóreménység-foktól 750 km-re keletre. Egy részéből szerszámokat kovácsoltak, de nagyobbik felét végül Fokvárosba vitték, mint kuriózumot. Az ebből fennmaradt legnagyobb, 66 kilogrammos darab jutott a múzeumba 1885-ben, a Semsey Andor által megvet von Baumhauer-féle meteoritgyűjteménnyel együtt.

A gyűjtemény története

Gyűjteményfelelős
Az Ásvány- és Kőzetár vezetője: Papp Gábor
A meteoritgyűjteményért felelős muzeológus: Jánosi Melinda

Darabszám
659 leltárkönyvi tétel (2013. december 31.).

Hozzáférés
Az egyedi nyilvántartású gyűjtemény katalógusa hálózaton keresztül kereshető.
A meteoritpéldányok legtöbb adata megtalálható a hálózaton át kereshető katalógusban, a többi a leltárkönyvek felhasználásával a helyszínen kereshető.

A gyűjtemény a nagyközönség előtt zárt, a tárvezetővel és a gyűjteményért felelős muzeológussal való előzetes egyeztetés után azonban tudományos céllal látogatható.
Email: Jánosi Melinda: janosim@nhmus.hu
A gyűjtemény anyagát az MTM kutatási szabályzatának megfelelő módon lehet kutatási célokra [link] felhasználni.

A "Gross-Divina" meteorit, Nagdivény (Divina), Szlovákia. Egyik legszebb meteorkövünk 1837-ben hullott az egykori Trencsén vármegyében. A 10,5 kilós meteorit szépen fejlett olvadási kérgének rajzolata az atmoszférán való áthaladás nyomait őrzi, amikor a felizzó felszín megolvadt anyagát a "menetszél" részben lefújta a kőről.