Kőzetgyűjtemény

A kőzetgyűjtemény az Ásvány- és Kőzettár második legnagyobb gyűjteményi egysége. Története az ásványgyűjteményével együtt az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, de gyarapodása közel sem volt olyan folyamatos. 1956-ban az ásványgyűjteményhez hasonlóan nagy károk érték.
Elsősorban a Kárpát-medencéből származó kézipéldányokból áll, de nagyobb méretű darabokat és különböző módon megmunkált építő- és díszítőköveket is tartalmaz. Zömét az 1956 előtti anyag maradványai és a Magyar Állami Földtani Intézettől 1956 után kapott példányok alkotják, ezek jelentős része az 1800-as évek utolsó évtizedei óta folyó földtani felvételi (térképezési) munkákból során gyűjtött kőzetminta. Egyes kőzetpéldányokhoz vékonycsiszolatok is tartoznak.

Gyűjteményfelelős
Az Ásvány- és Kőzettár vezetője: Papp Gábor
A kőzetgyűjteményért felelős muzeológus: Kis Annamária

Darabszám
2013. december 31-én 19 390 leltárkönyvi tétel. A gyűjtemény egyedi nyilvántartású.

Nevezetes gyűjteményrészek

Hozzáférés
A kőzetgyűjtemény legnagyobb része leltári szám szerint rendezett. A kollekcióban a helyszínen használható – jelenleg Excel táblázatok formájában – digitalizált katalógusok alapján lehet tájékozódni.

A gyűjtemény a nagyközönség előtt zárt, a gyűjteményért felelős muzeológussal történt előzetes egyeztetés után azonban tudományos céllal látogatható.
E-mail: Kis Annamária: annamari@nhmus.hu. A gyűjtemény anyagát az MTM kutatási szabályzatának megfelelő módon lehet kutatási célokra [link] felhasználni.