Teadélután nyugdíjasoknak

Egy csésze tea és egy csipetnyi természettudomány szeptember 25-én

Napjaink egyik legtöbbet emlegetett, és szinte a szó szoros értelmében égető témája a globális felmelegedés kérdésköre. Jelenleg az általánosan elfogadott vélemény az, hogy ebben az emberiség tevékenysége is egyre nagyobb szerepet játszik.

Abban azonban egyáltalán nincs konszenzus - sőt, óriási viták folynak a tudomány különféle területein dolgozó szakemberek között - hogy ez a szerep milyen arányú a természetes folyamatokhoz képest. E vitához kapcsolódóan az őslénykutatók is tudnak szolgálni kutatási adatokkal. Az egykori élővilág maradványainak vizsgálataival ugyanis következtetni lehet a hajdani éghajlati és őskörnyezeti viszonyokra, illetve ezen viszonyok változásainak időbeni lefolyására. Az előadás tehát arról fog szólni, hogy egyáltalán hogyan használhatjuk fel az ősmaradványokat a klímakutatásban, hogyan és miért változott időről-időre földünk éghajlata a földtörténet során (fókuszban a legutóbbi jégkorszakkal), és mit tudunk jósolni a jövőre nézve? Gasparik Mihály őslénykutató előadásából kiderül.

Az előadásokkal és kötetlen beszélgetésekkel egybekötött teadélutánokon személyes közelségbe hozzuk a múzeumi tárgyakat, és segítünk bepillantani a természettudomány rejtelmeibe, kutatóink mesélnek szakterületükről, munkájukról.

Az előadás után beszélgetéssel egybekötött teázásra hívjuk az érdeklődőket.
A program 15 órától 16.30-ig tart.

BELÉPŐDÍJ: 300 Ft/fő
Az 5 főnél nagyobb létszámú csoportoktól, baráti társaságoktól előzetes bejelentkezést kérünk. 
Regisztráció személyesen, telefonon vagy e-mailben a múzeum Információs Pultjánál. Tel.: (06-1) 210-10-85
E-mail: Kispál István: kispal.istvan@nhmus.hu