Fotóarchívum és Médiatár

A Magyar Természettudományi Múzeumban 1946-ban alakult meg dr. Homoki Nagy István vezetésével az MTM Fotó és Sajtó osztálya, amelynek célja a múzeumi ismeretterjesztő munkához szükséges korszerű fényképanyag előállítása volt. Az 1957-ben archívummá szervezett képanyag 1966. évi felmérésekor 15 200 leltári tételt számlált a gyűjtemény, amelyet a mineralogia, palaeontologia, botanika, zoologia, antropologia és muzeologia szakcsoportok szerint kezeltek. Később a központilag elhelyezett gyűjteményi anyagot a tudományos táraknál helyezték el, s az újbóli Fotóarchívum megszervezése 2008-ban történt meg.
A Ludovika korszerű épületében elhelyezett régi-új gyűjteményben a feltárás a digitalizálással párhuzamosan történik. A hagyományos gyűjteménycsoportok mellett számos új különgyűjtemény anyagának feltárása kezdődött meg. Ma a gyűjtemény része Balogh Ernő erdélyi tájképei a XX. század elejéről, dr. Zsivny Viktor 1929-s afrikai útjának fotói, Biró Lajos a sokak számára csak új-guineai néprajzi gyűjtései alapján ismert zoológus természetrajzi vonatkozású képei, dr. Móczár László most feldolgozás alatt álló zoológiai fotógyűjteménye.
Különösen értékes a Magyar Természettudósok Arcképcsarnoka elnevezésű fotógyűjteményünk, melyben több mint 1000 természettudósunk portréja található. 

A gyűjtemény csak előzetes bejelentkezés után látogatható.


A fotóarchívum működési rendje
  • Az MTM Fotóarchívuma csak előzetes bejelentkezés után látogatható.
  • Csak a gyűjtemény digitalizált része kereshető.
  • Másolat rendelése esetén a fotózási engedély űrlap kitöltése szükséges. A fotófelhasználás engedélyezéséről, valamint non-profit célú felhasználás esetén a másolatkészítés díjáról a múzeum főigazgatója, illetve annak megbízottja dönt.
  • Az engedélykérő lapokat a könyvtár igazgatójához kell eljuttatni – a matuszka.angela@nhmus.hu e-mail címre.
  • A fotóarchívum képeiről a könyvtár dolgozói készítenek szkennelt másolatot.
  • A képek átadása személyesen vagy on-line, a könyvtári tárhelyen keresztül történik. Amennyiben a képeket CD-re vagy DVD-re írva kéri a felhasználó, úgy a CD- vagy DVD-írás  200 Ft-ba kerül, függetlenül attól, hogy a rajta lévő képekért kellett vagy nem kellett térítést fizetni.
  • A megrendelt másolatokat átvételi elismervény aláírása után lehet átvenni.  
  • Az engedélyezett fotófelhasználási díjról a gazdasági osztályunk küld számlát a felhasználónak.
Bejelentkezés:
Matuszka Angéla : matuszka.angela@nhmus.hu
Nagy Enikő : nagy.eniko@nhmus.hu
Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Telefon: +36 1 210-1075 /2401, 2403