Súlyos csonthártyagyulladás sípcsonton

Lelőhely: Kehida-Fövenyes (8–9. század)

Gyűjtemény: MTM, Embertani Tár

Leltári szám: 2019.1.29

A fotón súlyos csonthártyagyulladás (periostitis) figyelhető meg egy felnőtt korú egyén sípcsontján (1. ábra). A leletet szórványanyagként jegyezték be az Embertani Tár gyűjteményében. A súlyos elváltozás pontos oka nem állapítható meg, ugyanis többféle behatás is kiválthatta, például fizikai sérülés, daganat, fertőzés, égés vagy vegyszerek. Mindezek ingerlik a csontok felszínét kívülről borító csonthártyát, ezért az ott lévő sejtek csontállományt kezdenek termelni, ami a képen a világosabb színű külön réteg (1. ábra).

Súlyos csonthártyagyulladás (periostitis) egy felnőtt korú egyén sípcsontján (1. ábra, kép: Kiss Krisztián)

Ez kezdetben szivacsos jellegű és pórusokkal teli a rengeteg apró erecske miatt. Súlyos esetekben a gyulladás áthatja az egész csontot, és beszűkíti a velőűrt, ahogyan ez a CT-felvételen is megfigyelhető (2. ábra).

A gyulladás áthatja az egész csontot, és beszűkíti a velőűrt, ahogyan ez a CT-felvételen is megfigyelhető (2. ábra, kép: Kiss Krisztián).

Kehida-Fövenyes egy 8–9. századi késő avar kori temető, amelyet a Zala megyei Kehidakustányban tártak fel. A terület az Avar Kaganátus dél-nyugati határa volt. Ebben a régióban több települést is együtt hoztak létre az avarok a szlávokkal. Emiatt nem csak csontvázas, de hamvasztásos temetkezés (birituális temetkezés) nyomaival is lehet egy-egy temetőben találkozni. A hamvasztásos rítusból következtethetünk a szláv jelenlétre.

A temető embertani vizsgálatának részletesebb eredményeiért az alábbi linken található cikk tekinthető meg: Kiss és munkatársai (2019): Kehida-Fövenyes 8–9. századi népességének történeti embertani vizsgálata. http://real.mtak.hu/104994/

szerző: Kiss Krisztián (Embertani Tár)