Apollo-11 Holdkőzetminta-ajándék

 

Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke által a magyar népnek ajándékozott első ún. „Goodwill” („Jóakarat”) holdkőzetminta-ajándék. 1970-ben juttatta el az amerikai elnök a Föld akkori 135 országa, illetve az Egyesült Államok tagállamai, külbirtokai és az ENSZ vezetőinek a nemzetek, államok zászlójával ellátott ajándékot. Valószínűleg hazánk akkori vezetője, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának Elnöke kapta meg a magyar népnek küldött ajándékot.

A 27,9 cm magas és 22,8 cm széles fa állvány felső, ferde részén akril lap borítja a 15,2 cm x 10,2 cm-es nemzeti zászlónkat. A ferde felületet borító műanyag lap felső részén, középen elhelyezett nagyító hatású 3,1 cm átmérőjű akril félgömb a Mare Tranquillitatis (Nyugalom Tengere) felszínét borító holdtalajból négy rizsszem méretű (összesen kb. 50 mg-nyi) törmelékdarabkát tartalmaz, melyet az első Holdra szálló, az Apollo-11 (1969) legénysége (Neil A. Armstrong és Edwin E. Aldrin) gyűjtött.

„Goodwill” („Jóakarat”) holdkőzetminta-ajándék (kép: Jánosi Melinda)

A fa állványon két fémlap is helyet kapott, melyek angol feliratainak fordítása az alábbi: a Magyar Népköztársaság népének ajándékozta Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, illetve államuk e zászlaját az Apollo-11 vitte a Holdhoz és vissza, és a Hold felszínének e töredékét ezen első, ember általi Holdra szállás személyzete hozta a Földre.

„Goodwill” („Jóakarat”) holdkőzetminta-ajándék közelebbről (kép: Jánosi Melinda)

Arról, hogy mikor és hogyan került be múzeumi gyűjteményünkbe a példány, egyelőre nincsenek információink. Megőrződött azonban ehhez az első „Jóakarat” holdkőzet-ajándékhoz tartozó, a fémlapokon lévő táblácskák szövegének magyar fordítását tartalmazó eredeti amerikai kísérőcédula.

A magyar fordítását tartalmazó eredeti amerikai kísérőcédula.

szerző: Jánosi Melinda (Ásvány- és Kőzettár)