Nimfadenevér

Nimfadenevér (Myotis alcathoe)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján adathiányos (Data Deficient) faj. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Az egérfülűdenevérek legkisebb európai faja.

A nimfadenevért 2001-ben írták le görög és magyar példányok alapján. Már régóta megfigyelték, hogy a bajuszos denevérek között vannak eltérő kinézetű egyedek, de külsőleg annyira hasonlók voltak, hogy csak molekuláris módszerekkel sikerült biztosan elkülöníteni őket.

Nimfadenevér (kép: Görföl Tamás)

Mivel a nimfadenevért nem olyan régen különítették el, ökológiai igényeiről meglehetősen keveset tudunk. Kedveli a sűrűbb erdőket, előfordul ártéri, domb- és hegyvidéki erdőkben, de előnyben részesíti a magasabban fekvő területeket. Előszeretettel vadászik patakvölgyekben, kedveli az égereseket, de nem kötődik hozzájuk szorosan.

Magyarországon nem ritka, bár elsősorban domb- és hegyvidékeinkre jellemző, ott helyenként gyakori faj is lehet, sokszor a leggyakoribb a három „kis Myotis-faj” közül.

Mint minden erdőlakó fajt, őt is az intenzív erdőgazdálkodás veszélyezteti. Mivel valószínűleg különösen kedveli a vizesebb élőhelyeket, ezeknek a felszámolása is érzékenyen érintheti.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)