Az Év rovara és más szentjánosbogarak

Az Év rovara 2015-ben a nagy szentjánosbogár. Hangulatos látvány, amikor nyári estéken a fűben világít, de ő maga szerény külsejű, kicsi, barnásfekete állat. A trópusokon azonban nagyobb, színesebb, sőt nappal repkedő rokonai is vannak. Közülük többet is őriz a Magyar Természettudományi Múzeum.

Cratomorphus distinctus
Cratomorphus distinctus

Az idén 105 éves Magyar Rovartani Társaság 2015-ben – internetes szavazás eredményeképpen – a nagy szentjánosbogarat (Lampyris noctiluca) választotta az év rovarának.

Miért pont erre a bogárra esett a választás? Az Év rovara számos szempontnak kell, hogy megfeleljen. Például legyen szabad szemmel is jól látható, tetszetős megjelenésű, pozitív érzések fűződjenek hozzá, legyen közismert a szakemberek és a laikusok körében is, legyen ismert az életmódja, kapcsolódjanak hozzá kulturális elemek is, és lehetőleg szerepeljen az iskolai tananyagban. Könnyű belátni, hogy e szempontoknak a nagy szentjánosbogár szinte maradéktalanul megfelel.

Más okból is szerencsés, hogy erre a fajra esett a választás. Az UNESCO ugyanis – az Európai Fizikai Társulat kezdeményezése – a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította 2015-öt. A szentjánosbogár és a fény elválaszthatatlanok: e bogár legismertebb és legfeltűnőbb élettani megnyilvánulása az, hogy világítani képes.

A nagy szentjánosbogár azonban csak egy a szentjánosbogár-félék (Lampyridae) családjának számos faja közül. Ezek száma a Földön nagyjából 2000, Európában pedig 62. Közülük 3 él Magyarországon is.

Magáról az idei év rovaráról, a nagy szentjánosbogárról minden fontosat megtudhatunk a blogunkon olvasható írásból. Érdemes azonban körülnéznünk e bogárcsalád más fajai között is.

A Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteménye összesen közel 3 millió bogárpéldányt számlál. Ebből nagyjából 300 a magyarországi szentjánosbogár – több is lehetne, de miért is pusztítanánk el feleslegesen ezeket a kedves rovarokat –, és ezer körüli a Föld más vidékeiről szárma egyedek száma. Ez nem igazán jelentős szám – bár szentjánosbogárból ezért elég sok –, aminek két fő oka van.

Egyrészt a szentjánosbogarak nem hosszú életű állatok, rövid tehát az az idő, amikor jó eséllyel meg lehet fogni őket. Másrészt, ha nem is valamennyien, de túlnyomórészt éjszaka aktívak; aki tehát fogni akar belőlük, ki kell mennie az éjszakai erdőbe, és ott kell keresnie a levegőben imbolygó, illetve a földön és a fákon villódzó zöldessárga eleven lámpásokat.

Külföldön gyűjtött szentjánosbogarainknak körülbelül a felét sikerült faji szinten azonosítani. Ezt a munkát jórészt Ernest Olivier francia bogarász – a szentjánosbogarak máig legnagyobb specialistája – végezte a 20. század első két évtizedében. A friss expedíciós anyagok fajainak meghatározása nehézségekbe ütközik, mert a trópusi területek szentjánosbogár-faunájáról egyelőre nem állnak rendelkezésre átfogó dolgozatok.

Az alábbiakban gyűjteményünk régi és közelmúltban fogott idegenföldi szentjánosbogarai közül szemezgetünk.

Az Aspisoma sexpunctatum számos példánya található gyűjteményünkben. Ezek egy részét Emlősgyűjteményünk volt preparátora, Csanádi Dávid gyűjtötte Brazíliában, Amazónia több pontján, 1993-ban. Másokat egy uruguayi gyűjtőtől kaptunk magyarországi bogarakért cserébe.

Az Aspisoma hesperum egyik példányát Horváth Elemér gyűjtötte a brazíliai Pará államban, 1930-ban. Két további példányunk Kolumbiából származik, de a gyűjtő neve és a gyűjtés ideje ismeretlen.

 

A Dodacles nigricollis három példányát Vezényi Árpád gyűjtötte 1904-ben Paraguayban. Legyezős csápja nagy felületű kémiai érzékszerv.

A Cladodes lamellicornis két példánya a brazíliai Espirito Santóból származik, ismeretlen gyűjtőtől, a 20. század elejéről.

Ezt a nagytestű szentjánosbogárfajt még nem sikerült azonosítani. Merkl Ottó és Németh Tamás gyűjtötték néhány példányát 2007-ben a nicaraguai Granada tartományban, a Domitila nevű védett terület száraz erdejében.

Pyrocoelia praetexta

A Pyrocoelia praetexta Tajvan egyik legnagyobb – majdnem 3 centiméteres – szentjánosbogara. Ronkay László és Merkl Ottó gyűjtötték a sziget déli részének egyik védett területén 2002 novemberében. Mint a legtöbb szentjánosbogár esetében, nagy, félkör alakú előtora teljesen befedi a fejét. Előtorán azonban elöl két átlátszó ablak található, ennek szerepe nem pontosan ismert. Talán elősegíti, hogy a bogár éjszaka a Hold és a csillagok alapján tájékozódhasson. A hím szentjánosbogarak nagy, félgömb alakú szeme ugyanis lefelé irányul, mert a fűben ülő nőstények fényét keresi.

Cyphonocerus sanguineus

A Cyphonocerus sanguineus több példányát Merkl Ottó és Fábián György 2002 áprilisában gyűjtötték fűhálózással a tajvani Fushan Botanikus Kertben (mely nem csupán botanikus kert, hanem jelentős kiterjedésű érintetlen erdő is). Egyike azoknak a szentjánosbogaraknak, melyek nem éjszaka, hanem nappal aktívak. Mivel a fénykibocsátásnak esetükben nincs értelme, világítószerveik visszafejlődtek. Lárvájuk azonban világít: így hívja fel a figyelmet arra, hogy mérgező anyagokat tartalmaz, ezért nem érdemes elfogyasztani.

A Photuris pennsylvanica Észak-Amerikában honos, észak felé egészen Kanadáig. Az Amerikai Egyesült Államokban Pennsylvania és Tennessee „állami rovara”. Több példányt őrzünk belőle. Zsákmányát az agresszív mimikri módszerével szerzi. Szárnyas nőstényeit a helybeliek a "végzet asszonyainak" (femmes fatales) nevezik, ugyanis a velük egy helyen élő más, kisebb testű szentjánosbogarak (Photinus- és Pyractomena-fajok) nőstényeinek villogását utánozzák. A megtévesztett hímek a nász reményében leszállnak a "végzet asszonyához", amely elkapja és felfalja őket. Korábban úgy vélték, hogy a nőstény bogár csupán értékes fehérjékhez jut a zsákmányából, melyet petéi érlelésére használ. Később azonban kiderült, hogy felhasználja a kis hímekben lévő mérgező szteroidokat (lucibufaginokat), melyeket ő maga nem képes előállítani. A mérget a testében tárolja, majd a lerakott petéibe juttatja, így azok némi védelemben részesülnek.

Diaphanes lampyroides

A Diaphanes lampyroides Tajvanon honos. Ronkay László és Merkl Ottó gyűjtötték a sziget középső részén 2002-ben. A novemberi estéken – melyek az ottani időjárás miatt inkább tavaszi hangulatúak – nagy számban rajzottak a szürkületben világító bogarak.

Luciola kagiana

Az 1 centiméternél alig nagyobb Luciola kagiana számos példányát Merkl Ottó és Fábián György gyűjtötte Tajvanon 2002 áprilisában, a város szélén lévő Haeng-Lu Dyi nevű hegyen, mely a mi Gellért-hegyünkhöz hasonló, részben parkosított terület. A hegy tetején álló taoista templom környékén, az ott időző fiatalok esti sokadalmában nem kis feltűnést okoztak, amikor a lámpák fénykörében szedegették össze az odarepülő rovarokat.

Tajvanon nagy kultusza van a szentjánosbogaraknak. Könyvek jelennek meg róluk, motívumként mindenütt láthatók bögréken, reklámokon, pólókon. Még kártyát is kiadtak a szigetország szentjánosbogarainak képeivel:


Szerző: Merkl Ottó

Galéria képei: