Természetbúvár szakkör - Foggal karommal

Kedves fiatal Természetbúvárok!

A Magyar Természettudományi Múzeum természetbúvár szakkört indít 9-13 éves diákok részére!

Változatos témákkal várjuk az érdeklődőket szeptembertől júniusig. A múzeum táraiból származó eredeti tárgyak vizsgálatával, határozással, egyszerű kísérletekkel szeretnénk bővíteni, elmélyíteni a jelentkezők természetrajzi ismereteit. Megmutatjuk a gyűjteményeink lenyűgöző változatosságát, emellett olyan ritkaságokat is láthatunk, amelyekkel közönséges halandó nem találkozik. A szakkörök során a résztvevők bepillantást nyerhetnek egy muzeológus, kutató, vagy preparátor munkájába is.

Minden hónapban egy szakkört tervezünk, amelyet a múzeum egy munkatársa vezet. A program időtartama 2 óra. Lehetőség szerint minden hónap közepe táján egy pénteki napon, délután lesznek a szakkörök 15 és 17 óra között.

A szakkörök általában a kiállításaink helyszínén, a Ludovika tér 2-6 szám alatt lesznek.

A jelentkezéssel kapcsolatos információkért Kispál István kollégánkat keressék.

ára: 1000 Ft/ fő

E-mail: kispal.istvan@nhmus.hu

Tel: 06 1 210 1075 (3221 mellék)

2023. október 13-án 15 órától a ragadozó emlősökkel, a Carnivora rend családjaival, azok képviselőivel lehet közelebbi ismeretséget kötni. 

Valódi ragadozó koponyák vizsgálatával, összehasonlításával megtudhatjuk, hogyan módosult a különböző családok fogazata, koponyája az életmódjukkal összefüggésben. Megismerkedünk a jellegzetes fogképletekkel. Megvizsgáljuk melyek a tépőfogak, mely fogakkal zúzzák a csontokat, vagy ne adj isten, őrlik a növényi eredetű táplálékukat. Hasonló összehasonlításokat teszünk egy-egy családon belül is. Kitérünk egy-egy família különc képviselőire is. Valódi emlősbőrök vizsgálatával próbára tesszük a jelentkezők fajismeretét. Összehasonlító vizsgálatokkal könnyítjük meg a későbbi eligazodást a ragadozó emlősök változatos világában. Megtudjuk, hogyan ismerhetjük fel a hazai ragadozó emlős fajokat koponyájuk, vagy kültakarójuk mintázata alapján.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!