A Magyar Tudomány Napja a Magyar Természettudományi Múzeumban

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk 2023. november 3. pénteken 16-18 óra között a mesterséges intelligenciáról szóló előadásainkra.
Hogyan segíti napjainkban az MI a természettudományos kutatásokat? Hogyan halad az emberiség technológiai evolúciója a jövőben, tudunk-e élhető jövőt teremteni a technológia segítségével?
Az előadások a helyszínen ingyenesen megtekinthetők, valamint online élőben közvetítjük a múzeum youtube csatornáján.
Előadóink:
Dr. Rab Árpád, jövőkutató (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): MI és mi - jövőformálás a mesterséges intelligencia segítségével.
Az előadásban az emberiség technológiai evolúciójáról, illetve a jövőformálás lehetőségeiről lesz szó a technológia segítségével, egy élhető jövő érdekében.
Németh Endre, matematikus: A gépi tanulás és az Árpádok eredete
Napjainkban a humángenetikai vizsgálatok elérhetőbbé válása miatt az egész világon gyorsan növekvő genetikai adatbázisok keletkeznek. Ezeket a tanuló algoritmusok alapján működő számítógépes programok segítségével nagyon sok érdekes kutatásban lehet használni. Talán az egyik legizgalmasabb terület a történeti korú csontmaradványok genetikai profiljának kiértékelése.
Dr. Bálint Zsolt főmuzeológus (Magyar Természettudományi Múzeum): A boglárkalepkék kék színének 50 árnyalata
A lepkék szárnyain található pikkelyek nanoszerkezete páratlan színárnyalatok előállítására képes, és fontos funkciókat lát el e rovarok életében. Vizsgálataink során mesterséges neurális hálózat alapú kiértékelés segítségével igazoltuk, hogy a Boglárka-rokonú lepkéknél mind a szárnyak színei, mind az azokat előállító fotonikus nanoszerkezetek felhasználhatók a fajok roncsolásmentes határozására.
Dr. Zsebők Sándor tudományos munkatárs (Ökológiai Kutatóközpont): Az éjszaka hangjai
A denevérek vokalizációja számos biológiai tudományág érdeklődésének a középpontjában áll, így a denevérhangok ismerete elengedhetetlen a taxonómia, a viselkedéstudományok, az ökológia, és a konzervációbiológia számára. Az utóbbi időben létrehozott nagy hangadatbázisok lehetőséget biztosítanak a denevérhangok mesterséges intelligencia segítségével történő detektálására és faji szintű azonosítására, ami áttörést hozhat számos, denevérekkel kapcsolatos kutatás számára.
Címkék: