Őszi szünet a Magyar Természettudományi Múzeumban

Tarts velünk az őszi szünetben is!
Sok-sok izgalmas programmal várunk: kígyók, pókok, robotkutya, asztrofotók és mesterséges intelligencia is beköltözik rövid időre a múzeum falai közé.
2023. október 28. szombat 09:00-14:00 Mesél az őszi erdő családi nap
Fedezd fel, hogyan készülődnek az erdő-mező élőlényei a télre! Tarts velünk az őszi szünet első családi napján!
Ősszel az egyre rövidülő nappalok minden élőlénynek jelzik, hogy lassan beköszönt a tél. Ilyenkor a legtöbb állatnak komoly készülődést és erőfeszítést jelent a hidegebb hónapok közeledte, habár korántsem mindenki ugyanúgy készül fel a téli időre: valaki átalussza, valaki melegebb vidékre költözik, valaki itthon keres menedéket és olyan is van, aki ilyenkor érzi magát igazán jól a bőrében. Lombhullató fák, hétalvó mormoták, pelék, denevérek, a jég alatt úszkáló vagy az iszapban telelő halak, farönkök alatt vagy az avarban megbúvó varangyok, szalamandrák és megannyi egyéb érdekes élőlény preparátumával várjuk a látogatókat. Interaktív standjainknál mesélünk a sok különféle állat és növény gyakran különös, vagy éppen szívet melengető telelési szokásairól, valamint a télre való kézműves készülődésre is alkalom nyílik.
 
2023. október 30. hétfőtől 2023. november 3. péntekig minden nap 9:00-16:00 Egzotikus állatbemutató
Tanulás, élmény, libabőr... Félsz a kígyóktól, pókoktól és skorpióktól? Vagy épp ellenkezőleg, rajongsz értük? Mindkét esetben itt a helyed! Ismerd meg ezeket a „nemszeretem” állatokat, ha elég bátor vagy, kézbe is veheted őket! Vörösfarkú boa, fekete patkánysikló, gabonasikló, királysikló, korallsikló, amúrsikló, tarantula, erdei óriás skorpió, óriás ezerlábú, sisakos és párduckaméleon vár az őszi szünetben.
 
2023. november 3. péntek 16:00-18:00 A Magyar Tudomány Napja - Hogyan használható a mesterséges intelligencia a természettudományokban?
https://fb.me/e/1DbhXS9XX
Hogyan segíti napjainkban az MI a természettudományos kutatásokat? Hogyan halad az emberiség technológiai evolúciója a jövőben, tudunk-e élhető jövőt teremteni a technológia segítségével?
Az előadások a helyszínen ingyenesen megtekinthetők, valamint online élőben közvetítjük a múzeum youtube csatornáján.
Előadóink:
Dr. Rab Árpád, jövőkutató (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): MI és mi - jövőformálás a mesterséges intelligencia segítségével.
Az előadásban az emberiség technológiai evolúciójáról, illetve a jövőformálás lehetőségeiről lesz szó a technológia segítségével, egy élhető jövő érdekében.
Németh Endre, matematikus: A gépi tanulás és az Árpádok eredete
Napjainkban a humángenetikai vizsgálatok elérhetőbbé válása miatt az egész világon gyorsan növekvő genetikai adatbázisok keletkeznek. Ezeket a tanuló algoritmusok alapján működő számítógépes programok segítségével nagyon sok érdekes kutatásban lehet használni. Talán az egyik legizgalmasabb terület a történeti korú csontmaradványok genetikai profiljának kiértékelése.
Dr. Bálint Zsolt főmuzeológus (Magyar Természettudományi Múzeum): A boglárkalepkék kék színének 50 árnyalata
A lepkék szárnyain található pikkelyek nanoszerkezete páratlan színárnyalatok előállítására képes, és fontos funkciókat lát el e rovarok életében. Vizsgálataink során mesterséges neurális hálózat alapú kiértékelés segítségével igazoltuk, hogy a Boglárka-rokonú lepkéknél mind a szárnyak színei, mind az azokat előállító fotonikus nanoszerkezetek felhasználhatók a fajok roncsolásmentes határozására.
Dr. Zsebők Sándor tudományos munkatárs (Ökológiai Kutatóközpont): Az éjszaka hangjai
A denevérek vokalizációja számos biológiai tudományág érdeklődésének a középpontjában áll, így a denevérhangok ismerete elengedhetetlen a taxonómia, a viselkedéstudományok, az ökológia, és a konzervációbiológia számára. Az utóbbi időben létrehozott nagy hangadatbázisok lehetőséget biztosítanak a denevérhangok mesterséges intelligencia segítségével történő detektálására és faji szintű azonosítására, ami áttörést hozhat számos, denevérekkel kapcsolatos kutatás számára.
2023. november 4. szombat 9:00-16:00
Határ a csillagos ég! – Robotkutyától a csillagokig
Ismerd meg a világ legkedveltebb robotkutyáját a Magyar Természettudományi Múzeumban! A 12 kilogrammos négylábú robotplatform követi gazdáját, sétál, fut, terheket cipel, lépcsőzik, sőt, ugrik, pacsit ad, két lábon áll. Ezek a mozdulatok emberként egyszerűnek tűnhetnek, de a robotika számára igazi forradalmat jelentenek. Gyere elé, és tudd meg, mit tud, mire jó egy robotkutya!
2023. november 4. szombat Cansat verseny 2024, a Magyar Asztronautikai Társaság rendezvénye
2023. november 4. szombat 17:00 Csillagképek – Asztrofotó kiállítás megnyitó, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének rendezvénye
Részletek: https://magyarasztrofotosok.hu/programok/csillagkepek2023/ és itt: https://fb.me/e/3k38BXL4Q
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Információ jegyárainkról: http://www.nhmus.hu/hu/informaciok/belepodijak
Rovat: