Fenntarthatósági témanap

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt FENNTARTHATÓSÁGI TÉMANAPUNKRA!
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083, Ludovika tér 2-6.
Időpont: 2023. szeptember 26., kedd, 15.00-17.30
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdNdtV7jcBQLM.../viewform
Kis közösségek, nagy kihívások, új szerepek és lehetőségek ma. Hogyan hasznosították újra a hulladékot korábban a paraszti gazdaságokban, milyen példát nyújthatnak napjaink társadalmában? Mit tehetünk mi, mit tesznek a múzeumok egy fenntarthatóbb jövő érdekében?
Előadóink:
15.00 Köszöntő
15.10 Dr. Kriston-Vízi József tagozatvezető (Pulszky Társaság): Múzeumi törekvések a fenntarthatóság érdekében itthon. A magyar múzeumi világ régtől foglalkozik a fenntarthatóság kérdéskörével,- már csak profilja miatt is. Az egymástól elszigetelt hazai munkát 2020-tól folytatjuk a Pulszky Társaság égisze alatt, annak fenntarthatósági munkacsoportja keretei között, de állandó kapcsolatot tartva más közgyűjtemények, oktatási intézmények, civil szervezetekkel együttműködve. Kiadványok, műhely találkozók, különféle tematikus diszkussziók jöttek létre már eddig is, de a mindennapokbeli folytatás egyre fontosabb!
15.40 Benedek Csaba néprajzkutató muzeológus: Természetes anyagok újrahasznosítása a paraszti gazdaságban
16.10 Horváth Anita (Kisközösségi Program): Világunk megváltoztatása közösségek révén.
A Kisközösségi Program munkatársai 15 éve azon dolgoznak, hogy minél több helyi ökoközösség alakuljon és működjön hatásosan a Kárpát-medencében. De vajon miért jó, ha barátainkkal közösen cselekszünk az ökológiai fenntarthatóság érdekében? És mi mindent tudunk tenni életünk különböző területein?
16.40 Dr. Mihók Barbara (Environmental Social Science Research Group (ESSRG); Szegedi Tudományegyetem): Természetvédelem és lelki egészség – egyazon érem két oldala.
A természettel való közvetlen érintkezésnek kimutatható egészségvédő hatása van mind a fiziológiai, mind a mentális egészség terén. Az előadásban azt járjuk körbe, miért lényeges ez a téma, mit mondanak a kutatások a természet és (kiemelten a mentális) egészség kapcsolatáról, és miért jó nekünk, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a kapcsolatra?"
Beszélgetés, további tudásmegosztások.
Rovat: