orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Az érdeslevelűek elnevezés a család fajainak sajátos szőrözöttségére utal, a szőrképletek milyensége gyakran a rokon fajok elválasztásában kulcsfontosságú határozási bélyeg.

A nemzetség tudományos neve („Pulmonaria”) a tüdő latin nevéből („pulmo”) képzett szó. Az elnevezés arra utal, hogy korábban, a népi gyógyászatban tüdő- és légúti megbetegedések kezelésére használták.

Koratavasszal nyíló, sugaras szimmetriájú, öttagú, forrt szirmú virágai általában azzal keltenek feltűnést, hogy egy növényegyeden kék és pirosas virágok egyaránt megfigyelhetők (ennek biokémiai háttere van, összefügg azzal, hogy adott virágon megtörtént-e a beporzás és a megtermékenyítés).

orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

A növény szív alakú tőlevelei általában csak a virágzás után vagy annak vége felé fejlődnek, de kora nyártól egész évben láthatók. Levelei gyakran apró világos foltokat viselnek, innen is a növény másik ismert neve, a pettyegetett tüdőfű.

Közép-európai erdei növény, általában az üdébb, árnyasabb erdőket kedveli. Magyarországon sokfelé gyakori, az Alföldön azonban ritka, szórványos elem.

Kép és szöveg: Bauer Norbert