Kutatás a fiókokban

2019 után, második alkalommal vendégeskedett Martin Števko, a Szlovák Tudományos Akadémia Besztercebányán működő Földtudományi Intézetének munkatársa az MTM Ásvány- és Kőzettárában. A topografikus ásványtani érdeklődésű, új szlovákiai ásványfajok leírásában is közreműködő szakember tárunk vezetője, Papp Gábor segítségével nézte át bizonyos ásványok klasszikus lelőhelyekről származó példányait.
A szlovák kolléga jelenleg a Libetbánya/Ľubietová bányászatáról és ásványairól készülő cikkéhez gyűjti az adatokat, de egyéb szlovákiai lelőhelyek (Pernek, Úrvölgy/Špania Dolina, Rozsnyó/Rožňava, Selmecbánya/Banská Štiavnica, Vashegy/Železník, Gömörrákos/Rákoš stb.) anyaga iránt is élénken érdeklődött. Örömmel tapasztalhattuk, hogy számos régi példányunk elvarázsolta vendégünket, sőt volt olyan is, amelynél szebbet saját bevallása szerint még nem látott.
Dr. Števko a lelőhelyeken, valamint jelentős európai természetrajzi múzeumok (Prága, Bécs, Berlin stb.) ásványgyűjteményeiben szerzett ismeretei segítségével a kristályok, illetve az ásványegyüttes (paragenezis) vagy a kísérő kőzet jellegzetességei alapján több ízben kiegészítette, illetve korrigálta az alátétcédulák hiányos vagy téves lelőhelyadatait. Ezek zöme az 1956-os tűzben adatait (alátétcéduláit) vesztett példányokat érintette, de nemegyszer szembesültünk azzal a – rutinos kurátorok számára jól ismert – ténnyel, hogy olykor már az eredeti cédulákon is téves adatok szerepeltek.
Még jó néhány fióknyi ásvány szerepel kiváló kollégánk listáján, így az izgalmas „fiókkutatás” alighanem folytatódik.
Jánosi Melinda és Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)