hárs

Hársillatú június

Nyár elején nyitják illatos virágaikat a hársfák. Magyarországon három fajuk él, közülük leghamarabb, június elején a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos), utána a kislevelű hárs (T. cordata), végül június-július fordulóján az ezüsthárs (T. tomentosa) virágzik. A hársfavirágzást több nép is ünnepelte a nyári napforduló környékén, és a délszláv nyelvekben a június hónap nevét (lipanj) a hárs (lipa) szóból eredeztetik. A vajszínű virágok fajtól függően 3-9 tagú csoportot alkotva bogernyőben nyílnak, melynek szára ép szélű fellevélhez csatlakozik. A virágok ötös szimmetriájúak: 5 csésze, 5 szirom alkotja őket, és a bibe is ötágú. Számos porzójuk kisebb csoportokban, úgynevezett falkákban helyezkedik el. A hársak kedvelt mézelők, különösen a kislevelű hárs, amely bőven termel nektárt, főként éjfél és hajnali 6 óra között, így a méhek a reggeli órákban gyűjthetnek róla. A nektáriumok a méhek számára jól hozzáférhető helyen, a csészéken helyezkednek el. A keletkező méz kellemes karakteres ízű, értékes és gyógyhatású. A kis- és a nagylevelű hárs virágát az egész virágzási idő alatt gyűjtik, és árnyas helyen szárítják: nyákoldó hatású gyógytea készíthető belőle, de forrázata élvezeti teaként is közkedvelt. A virágok gyógyító fürdőkhöz, illetve bőrápoláshoz is felhasználhatók, és egyes vidékeken hársfabort is készítenek belőlük.


Ezüsthárs (Tilia tomentosa)

A hársak 25-30 méter magasra is megnőnek, a nagylevelű és az ezüst hárs gyors növekedésű. Törzsük szürke, lombjuk fiatalon kúpos, szabályos alakú. Különösen a nagylevelű hárs hajlamos többtörzsűségre is. Mindhárom faj évszázadok óta kedvelt kerti és parkfa, ugyanakkor erdőben sétálva eredeti élőhelyükön is találkozhatunk velük: gyertyános tölgyesek, üde szurdok- és törmeléklejtő erdők jellemző elegyfái. Levelük finoman fűrészelt szélű, kerekded, aszimmetrikus vállú. Termésük nagyjából borsó nagyságú, szélterjesztésű makktermés. A terméságazathoz tartozó virágzati fellevél jó tartása és hajlott alakja miatt repítőkészülékként működik; a termések jellegzetesen pörögve hullanak le, és szeles időben viszonylag messze sodródhatnak.


Kislevelű hárs (Tilia cordata)

A hárs fája fehéres színű, finom és egyenletes szöveti szerkezetű, ami miatt jól faragható, esztergálható, gőzölve hajlítható, könnyen megmunkálható. A hárs nevet a háncs szavunkkal hozzák rokonságba. A hársfa kérgéből könnyen készíthető háncs, aminek a rostjaiból évszázadokon keresztül kötelet, szőnyeget, kosarat fontak. A fiatal vesszők kosárfonásra is alkalmasak, és szenesítve kiváló rajzszén készíthető belőlük.

Képek és szöveg: Tamás Júlia