Múzeumok Éjszakája 2023: Fedezd fel Latin-Amerikát!

Fedezd fel Latin-Amerikát!

Családi fesztivál a Magyar Természettudományi Múzeumban

a Múzeumok Éjszakáján

2023. június 24. 16:00-24:00

A Magyar Természettudományi Múzeum 2023. június 24-én latin-amerikai családi fesztivált rendez, amelyen brazil és ecuadori táncokkal, dél-amerikai finomságokkal, egzotikus gyümölcsökkel, élő állatokkal, lepkeházzal és négy brazil időszaki kiállítással várja a látogatókat. Szakértőink bemutatják Közép- és Dél-Amerika izgalmas élővilágát, őslény- és ásványkincseit.

16.00-22.00 Fedezd fel Latin-Amerika egzotikus élővilágát! – Muzeológus szakértőink bemutatják a különleges állat- és növényvilágát, őslényeit, ásványkincseit (Kupolacsarnok)

Óriások a trópusi talajban

A trópusokon nem csak a szépséges lepkék, kabócák, szitakötők nőnek nagyobbra a megszokottnál – varázslatos, különleges testfelépítésű óriások a talajszinten és a föld alatt is megbújnak. A Talajzoológiai gyűjteménycsoport standjánál rácsodálkozhatunk az esőerdők óriásgilisztáira, százlábúira és pókjaira. A gyűjteményi anyagok mellett, élő (és teljesen ártalmatlan) ezerlábúakat, ászkarákokat vehetünk kézbe, de mikroszkóp segítségével a hazánkban élő törpe talajlakókat is felkutathatjuk az avarmintákban.

 

Azúrszárnyakon

A biomimetika az a tudományág, ami próbálja ellesni és leutánozni a természetben fellelhető alkalmazásokat. Az egyik legtöbbet kutatott állatcsoport a dél-amerikai esőerdők azúrlepkéi, amelyek a tudósok számára szinte kimeríthetetlen forrásként szolgálnak. A Lepkegyűjteményben a rokonsági kör összes faja megtalálható, így a hazánkban is folyó intenzív nanoszerkezeti és genetikai kutatásoknak a Múzeum az egyik bázisa.

 

Talpig páncélban

Az emlősök egyik legkülönlegesebb csoportja, az egyetlen faj kivételével csak Dél-Amerikában megtalálható tatuk, vagy más néven övesállatok. Testüket az irhából kialakult csontpáncél borítja, amely, hogy mozgékonyságot biztosítson, a „deréktájon” övekbe rendeződik. Legnagyobb fajuk az esőerdők, a legkisebb a száraz pampák lakója, de egy dolog valamennyi tatuban közös – mindenük az ásás!

 

Madarat tolláról, emlőst szőréről

Az állatvilágban csak az emlősöknek van szőre, amely szerepét tekintve igen sokoldalú – melegen és szárazon tart, rejtőzködést biztosít, áramvonalassá tesz, vagy mintázatával éppen segít egyedileg azonosítani a gazdáját. Zsákbamacska-játékunkkal jellegzetes, mindenki számára ismerős dél-amerikai emlősök gereznáját kell felismerned, csak tapintás útján, hogy utána együtt találjuk ki, melyik állatnak miért pont olyan bundája, amilyen!

 

Kalandozás Dél-Amerika földtörténetében

Az Őslénytani és Földtani Tár standján őslénytani kalandozásokat tehetünk Dél-Amerika földtörténetében. A látogatók találkozhatnak különféle dél-amerikai ősállatokkal, pontosabban a maradványaikkal, amelyeket kézbe is vehetnek. Többek között kréta időszaki dinoszauruszok, jégkorszaki ősemlősök (kardfogú "tigris", óriás földilajhár), miocén óriásfogú cápa (megalodon) lesz "terítéken".  Vállalkozó szellemű látogatók egy játékban is részt vehetnek, amelynek során össze kell párosítani az ősmaradványokat a hozzájuk tartozó rekonstrukciós rajzokkal, így kiderülhet, hogy egy-egy ősmaradvány gazdája hogy nézhetett ki életében.

Patagónia ragadozó dinoszauruszai

Dél-Amerika valódi kincsesbánya a ragadozó dinoszauruszok (theropodák) tekintetében. Rengeteg nagy jelentőségű faj fosszilis maradványai kerültek elő a területről. Patagónia kőzetei letűnt korok páratlan életformáiról mesélnek és új fényben világítják meg a dinoszauruszok, köztük a madarak fejlődéstörténetét.

Mi fán terem a kakaó?

Ananász, maracuja, papaja, sárkánygyümölcs, földimogyoró, avokádó, paprika, paradicsom. Csak néhány Dél-Amerika mindenki által ismert ajándékai közül. A csokoládé alapanyaga a kakaó is onnan származik. Vajon ki tudja, hogy mi fán teremnek ezek a gyümölcsök? Többnyire csak a gyümölcsöt ismerjük, de ezen a napon tudományos céllal gyűjtött példányok és élő növények bemutatásával ismerhetjük meg közelebbről Dél-Amerika szeretett növénykincseit. A bemutató alkalmával mate tea és csokoládé és földimogyoró kóstolóval és egy színes fotóválogatással kedveskedünk a látogatóknak.

 

Melyik nem dél-amerikai?

Találd ki, melyik egzotikus gyümölcs nem dél-amerikai!

 

Színpompás ásványok, csillogó kristálypikkelyek és hajlítható kőlapok testközelből
A gyűjteményi szekrényekben rejtőző ásványok és kőzetek közül néhányan egy éjszakára előbújnak a fiókok mélyéről. Közvetlen közelből való megcsodálásukon túl a látogatók kézbe vehetnek a dél-amerikai bazaltplatókon „termő” achátgumókat, megérinthetik egy nagy ametisztgeoda kristálycsúcsait, megtapinthatják a valódi és a vascsillám finoman csillanó pikkelyeit, sőt az erősebbek megpróbálkozhatnak egy különös kőzet meghajlításával is. A néma kövek az Ásvány- és Kőzettár munkatársai tolmácsolásával el is árulják szépségük, sajátos tulajdonságaik vagy keletkezésük titkait az arra kíváncsiaknak.

 

Bogárháton

Izgalmas élő rovarbemutató. Fedezd fel a trópusi bogarak lenyűgöző világát!

16.00-22.00 Széchenyi 125

125 éve született gróf Széchenyi Zsigmond. Ez alkalommal megnyitjuk Széchenyi Zsigmond Vadászati Könyvgyűjteményét a látogatók előtt. Megtekinthetőek lesznek a vadászként és vadászíróként egyaránt elismert Széchenyi Zsigmond könyvgyűjteményének legérdekesebb, legszebb darabjai. A vadászat és a vadászkönyvek iránt érdeklődők láthatják a gróf bejegyzéseit, az írótársak dedikációit, könyvritkaságokat, fényképeket – bepillanthatnak egy híres vadász és egy nagyszerű ember féltve őrzött szellemi örökségébe.

16.00-22.00 Láma- és tengerimalac simogató (Dinókert)

16.00-24.00 Óriási lepkeház ötszáz egzotikus lepkével (Kupolacsarnok)

Nem minden lepke pillangó... A lepkék fajgazdagsága jelenlegi ismereteink szerint Amerika trópusi tájain a legnagyobb; mi ebből a hatalmas változatosságból 20 lepkefajt mutatunk be. A Lepkeházban élőben is megcsodálható a nanoszerkezeti kutatásokban érintett egyik azúrlepkefaj, és emellett négy lepkecsalád különösen feltűnő, vagy éppen nagyon jól rejtőzködő fajait is tanulmányozni lehet.

16.00-24.00 Játssz a tukánnal! Interaktív hologramos bemutató (Artento Tárlat)

Brazil táncbemutatók a BudaBloco Production előadásában a Kiállítási Csarnokban:

16.00 Szamba

17.00 Capoeira

18.00 Ecuadori táncbemutató 

19.00 Szamba

20.00 Capoeira (BETEGSÉG MIATT ELMARAD!)

16.00-24.00 Latin-Amerika élővilága kisfilmeken – filmvetítés (Semsey előadóterem)

21.00 Galápagos, az esőerdők, a legendás városok – ECUADOR titkai – Kiss Róbert Richárd előadása (Semsey előadóterem)

 

Különleges gasztronómiai élményeket kínálunk: autentikus brazil és perui ételeket, ecuadori csokoládét, banánchipset kóstolhatnak az érdeklődök és argentin kézműves ajándékokat vásárolhatnak!