Könyvbemutató: A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád

A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád (Tortoma Kiadó, 2022) című könyv a Csomád vulkán térségéről ad keresztmetszetet. A vidék kutatása mostanában új lendületet kapott: a közelmúltban erdélyi, magyarországi és külhoni tudósok számos új eredményre jutottak a tűzhányó tevékenység jellemzőivel, a környezeti változásokkal, a térség régészeti-történelmi múltjával kapcsolatban.

A népszerű-tudományos nyelven megírt Csomád-könyv alapgondolata 2015-ben született meg, amikor az új kutatások nyomán világossá vált, hogy az eredmények a nagyközönség érdeklődésére is számot tartanak. Az először angolul a Springer Kiadónál, most pedig magyarul megjelenő kötet a vulkánt a lehető legtöbb szemszögből igyekszik bemutatni. A két részre, ezen belül 17 fejezetre tagolódó, 50 szerző tollából született művet kihajtható térképmelléklet egészíti ki.

Időpont: 2023. március 24. 15:00

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Semsey Andor Előadóterem (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.)

Köszöntő beszédet mond Gubányi András, a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettese.

Előadások

Karátson Dávid (ELTE Természetrajzi Tanszék): A könyv megszületése; a Csomád-Büdös hegycsoport vulkánossága és felszínfejlődése

Demeter László (Tortoma Kiadó, Barót): A Csomád-kötet kiadói szemmel

Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem, Ásvány- és Kőzettani Tanszék, Miskolc): A Csomád-térség ásványvilága

Jánosi Csaba (Csíki Természetjáró és Természetvédelmi Egyesület, Csíkszereda): Borvizek, fürdőkultúra

Buczkó Krisztina (Magyar Természettudományi Múzeum, Növénytár): Tótörténet, őskörnyezet

Herczeg Ágnes (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet és Ars Topia Alapítvány, Budapest): Tájhasználat, turizmus, a Csomád-Bálványos régió

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze a regisztracio@nhmus.hu e-mail címen!

Esemény dátum: 
péntek, 2023, március 24 - 15:00