Múzeumok Éjszakája a Magyar Természettudományi Múzeumban

Múzeumok Éjszakája a Magyar Természettudományi Múzeumban

 

A Magyar Természettudományi Múzeumban óriási volt az érdeklődés az idei Múzeumok Éjszakáján. A budapesti kiállítóhelyen négyezer látogató volt, a múzeum két tagintézményében, a gyöngyösi Mátra Múzeumban és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban pedig további háromezer érdeklődő. A budapesti látogatók színvonalas hagyományőrző programokon, élőállat bemutatón, tárlatvezetéseken, filmvetítéseken és tudományos előadásokon vehettek részt.

Tudományos előadásaink délután 4 órától este 10 óráig folyamatosan, több témában kerültek megrendezésre. Múzeumpedagógusaink és közművelődési szakembereink az antropológiáról, a lovak evolúciójáról, a mai lovakról és gombákról tartottak interaktív, játékkal egybekötött tudományos előadásokat.

Tárlatvezetéseink során kutatóink segítségével nyerhettek bepillantást kiállításainkba a látogatók. Legújabb nagyszabású kiállításunkat is megismerhették. A Tehetsz Méh Többet – zümmögés a múzeumban című tárlat egyedülálló módon hívja fel a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, és jó példát mutat a velük való együttélésre. A kiállítótérben rovarszemszögből ismerhették meg a látogatók a beporzók pótolhatatlan szerepét. A kiállításhoz kapcsolódó programmal is vártuk az érdeklődőket: mézkóstoláson vehettek részt.  

A ló háziasítása – Az őslovaktól az ősök lováig című kiállításunkhoz kapcsolódó lovas és hagyományőrző programokon vehettek részt az érdeklődők.

Rónai Attila lovas hagyományőrző, lovasíjász versenybíró két gyönyörű lovával tette testközelivé a múzeumban a kiállítást.

A gazdag programkínálatban szerepelt solymász bemutató, amelynek keretében Krekács Zoltán solymász, a magyar hagyományőrző solymászat kiemelkedő alakja tartott bemutatót legszebb madaraival, a látogatók a kezükben is tarthatták az állatokat egy fotó erejéig.

Bemutatkozott a múzeum szakmai partnere is, a Kimba Elefántpark. A látogatók megismerkedhettek az állatpark lakói közül Jurak-kal és Taski-val, a két gyönyörű és barátságos lámával.

Az egész családnak felejthetetlen élményt nyújtott a Kalandozások a pusztán című élőzenés, élőszavas népmesélés, amely a puszták hangulatát idézve hozta közelebb az ősi kincseket.

A Múzeumok Éjszakáján rendhagyó módon kiállításra került a világ legnagyobb sámándobja, amelyet a látogatók is megszólaltathattak. De felejthetetlen élményt nyújtott a X. századi nomád fegyverbemutató, a nomád étel- és italkóstolás is.  

Vendégeink voltak kézműves mesterek, akiknek segítségével az érdeklődők megismerhették a kézi szalagszövés hagyományos, ezer évre visszanyúló kézműves technikáját, továbbá elleshették a gyertyakészítés, a vesszőfonás, az agyagozás és a természetes alapanyagokból készült ékszerek elkészítésének technikáját.


A látogatók filmvetítéseken vehettek részt. Idén először kerültek levetítetésre a Pannon Értéktár Zrt. közreműködésével a három magyar legenda (Fekete István, Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond) életútját bemutató filmek: A Bereki ember - Fekete István életét bemutató dokumentumfilm, Kittenberger – Az utolsó vadászat és a Vadonvilág: gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című film.

Galéria képei: