Időszaki kiállítások

Szarvaskaland

Kamarakiállítás a szarvasfélékről.

Ismerkedjetek meg a szarvasfélékkel általában, néhány fajukkal pedig közelebbről is.
Képviselőiket kis időre felköltöztetjük a mélyraktárból, hogy karácsonyi, Szarvaskaland című kamarakiállításunk keretében találkozhassatok velük.

Hol és hogyan élnek? Milyen a testfelépítésük? Mi teszi a szarvast szarvassá? Melyik a legnagyobb termetű szarvas? Milyen, csak rájuk jellemző tulajdonságaik vannak?
Miért agancsuk van a szavasoknak? Miért nem szarvuk van? Hány agancsa lehet egy szarvasnak? Agancsuk csak a hímeknek van? Mitől függ az agancs alakja és a mérete? Tényleg, itt a méret a lényeg?

Az állandó kiállításra  vagy a fotókiállítésra vásárolt jegy a kiállítás árát már tartalmazza.

 

 

Vitrinek teli Holddal

Kamarakiállítás az ember első Holdra szállásának 50. évfordulója alkalmából

Az MTM Ásvány- és Kőzettára őrzi és e kiállításon be is mutatja a Holdra elsőként (Apollo-11, 1969) és eddig utolsóként (Apollo-17 1972) leszállt űrhajósok által gyűjtött holdkőzetekből származó mintákat is tartalmazó ún. „Goodwill” ajándékokat. Ezeket Richard Nixon, az USA elnöke adományozta a világ országainak, köztük Magyarországnak, a világ népei közötti béke kívánságával együtt.
Lépjen Ön is a Holdra! Ezt szó szerint megteheti és megkeresheti a holdkőzetek „lelőhelyeit”, azaz az Apollo missziók és a Luna mintagyűjtések leszálló helyeit, valamint a magyarokról elnevezett Holdkrátereket a Hold túlsó oldalán is.
A kiállításban megismerkedhetnek a holdkőzetek földi megfelelőivel és az őket felépítő ásványokkal is. Bemutatjuk azon ásványokat is, amelyek csak nevükben kötődnek a Holdhoz, és azt is eláruljuk, hogy minek köszönhető a névadás.

A kiállítás 2020. január 20-ig tekinthető meg az állandó kiállításra megvásárolt belépőjeggyel.

Lenergy - Az év természetfotósa 2019

Újra itt vannak az év legszebb természetfotói.

A kiállítás november 5-től január 27-ig tekinthető meg.

BELÉPŐDÍJAK:

Felnőtt: 800 Ft
2 – 26 év között: 400 Ft  
62 - 70 év között: 400 Ft
70 év fölött ingyenes.
Az állandó kiállításra vásárolt jegy a kiállítás árát már tartalmazza.