Kázmér, a természetbúvár-terem „biztonsági őre”

Kázmér, a természetbúvár-terem „biztonsági őre”

A Természetbúvár-terem legnépszerűbb lakója Kázmér, a barnamedve. A terem bejárata mellett két lábon állva magasodik a látogatók fölé. A preparátor, Sipos György olyan testtartásban alkotta meg ezt a dermoplasztikai remekművet, hogy akár egy – nem túl magas – felnőtt látogató is beállhat a medve két mellső mancsa közé. Sokan nem is mulasztják el, hogy közös fotót készítsenek a búvárterem „biztonsági őrével”, akivel olykor a múzeumon kívül is találkozhatnak. Hatalmas termete mindig lenyűgözi azokat, akik először látják.

Kázmér a Természetbúvár-teremben (fotó: György Zoltán)

A két méternél is magasabb barnamedvét néhányan azonban már ismerősként köszöntik. Kázmér európai barnamedve (Ursus arctos arctos), és ahogy neve is jelzi, hím. Oroszországban született, valahol Vologda környékén, majd bocs korában érkezett hazánkba 1984 táján egy magyar-szovjet barterüzlet keretében. Aggtelek közelében, Szelcepusztán nevelkedett. Négy éves korára már hatalmasra fejlődött, tömege 300 kilogramm körül lehetett.

Kázmér a Természetbúvár-teremben (fotó: György Zoltán)

Ám sajnos akkor elpusztult, és a Magyar Természettudományi Múzeumba került. Nevét a múzeum munkatársaitól kapta tévedésből egy olyan medvéről, amely szintén Szelcepusztán élt, csak éppen negyven évvel korábban. .A látogatók gyakran mondják, hogy félelmetes lenne vele élőben találkozni. A múzeumpedagógus ilyenkor elmagyarázza, hogyan célszerű viselkedni – már ha van hozzá bátorságunk –, ha kirándulás közben medvével találkoznunk. Mivel néhány éve észak felől visszaköltözött hozzánk ez a fenséges ragadozó, érdemes feleleveníteni a már-már elfeledett ismereteket a barnamedvéről.

Kázmér a Természetbúvár-teremben (fotó: György Zoltán)

szerző: Kispál István (Közművelődési Osztály)