Megtekinthető:

2023. március 31-ig

Helyszín:

Kurátor: Néma Júlia DlA Ferenczi Noémi-díjas keramikus

Művész: Lucza Daniella keramikus

Lucza Daniella keramikus művész szerteágazó életművéből két reprezentatív szeletet emeltünk ki a rendhagyó kiállításra. Egyszerű, hétköznapi tárgyakat, melyek átszövik mindennapi életünket: tányérokat és csempelapokat.

Az ezer tányérból álló kiállítás installációjának pontosan ezer darab, ötszáz mély és ötszáz lapos tányérból álló készletét Lucza Daniella egy felkérésre, 2019-ben kezdte el készíteni. Két éven át dolgozott rajta, hosszabb-rövidebb megszakításokkal. A titokzatos megbízó nem határozott meg semmit, mindenben szabad kezet adott. Az elmélyült időszak alatt az évtizedek során kidolgozott forma- és színvilág egy páratlan kollekcióvá teljesedett ki.

E nagyszabású, ezer tányérból álló sorozat minden egyes darabja dunántúli agyagból készült, kézzel korongolt, és változatos motívumkinccsel egyedileg festett, írókázott, mázazott.

A kiállításban bemutatunk továbbá különböző méretű, irizáló, lüszteres mázú kerámia képeket. Évekkel ezelőtt egy hatalmas kandalló tervezéséhez készültek a kisebb színtanulmányok és a nagyméretű lapok, melyekből néhány a Zsolnay gyárban kapott eozin mázat, más darabjai pedig Daniella műhelyében készültek gyöngyházfényű és bronz mázakkal. A feszített, sík lapokat tovább mintázta, szabdalta, hogy a fényt táncoltathassa. A képek egy nagyméretű tállal egészülnek ki. Daniella a fényre érzékeny felületeket addig alakította, míg el nem érte, hogy a lehető legjobban átsugározzon rajtuk munkájának két elemi mozgatója: a szabadság és a játék.

Ezerszer – Lucza Daniella keramikus művész kiállítása
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben