Állatok Világnapja a gasztronómia jegyében

Megtekinthető:

2024. október 5-ig

Helyszín:

Kupola csarnok

Az Állatok világnapjára idén is állati jó programokkal készülünk!

Bizarr ragadozók a nagyvilágból – Surányi Kinga, Nagy Hajnalka
Standunknál egészen furcsa ragadozókat vonultatunk fel, akikről néha nagyon jól tudjuk, miért olyan hatékonyak, de néha meg talán nem értjük, hogyan képesek veszélyt jelenteni akár egy egész ország faunájára. Itt lesz a Bobbit-féreg, Obama- és a kalapácsfejű féreg, négy-, nyolc- és tízlábú ragadozók teljes skálája, egészen a százlábúakig. Végül, de nem utolsó sorban kitekintünk egy egészen érdekes ragadozó, az ember meghökkentő étrendje felé is, elgondolkodva az etikus táplálkozáson.

Ürge és társai az étlapon – immár csak a természet asztalán! – Amri Katalin, Cserkész Tamás
Ürge, hörcsög, és társaik. Hogyan lesz egy tömeges, akár az ember által is fogyasztott rágcsálóból fokozottan védett faj, amely megőrzése már csak nemzetközi összefogással lehetséges. Vajon képesek leszünk átengedi a saját étkezésünkre termelt gabona egy elenyésző töredékét, hogy egy emlősfaj fennmaradjon, vagy beírjuk a veszteséglistára a kipusztult fajok közé? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a látogatókkal közösen az Emlős- és Madárgyűjtemény asztalánál. A bemutatott tárgyakat megkóstolni nem, de megtapintani szabad lesz.

Gasztronómia a talpunk alatt - Talajlakó életközösségek táplálékhálózata –Horváth Edit, Makranczy György
A talajlakó állatok élete ugyanolyan drámai, mint a talajfelszín feletti világ. Itt is van, aki eszik, és van, akit megesznek. A csúcsragadozók és prédáik mikroszkopikus méretekben élik lenyűgöző életüket a talpunk alatt, és most lehetőség nyílik bepillantani rejtett világukba. Akármilyen hihetetlen, de ennek a bonyolult hálózatnak mi magunk, emberek is közvetve a részei vagyunk és ki is vagyunk szolgáltatva neki. Hogyan? Az Állatok Világnapján a Talajzoológiai gyűjteménycsoport asztalánál ez is kiderülhet.

Poloskák és csípőszúnyogok – Somogyi Anna, Szöllősi-Tóth Petra
Rovardobozaink a hétvégén, olyan gyűjteményi rovarpéldányokat (legyek, szúnyogok, poloskák) mutatnak be, amely fajok étlapján akár az ember is lehet. Ezek a rovarok vért fogyasztanak, de vajon mennyire veszélyesek?

Állatok Világnapja a gasztronómia jegyében
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben