Sajtószoba - Sajtóközlemények

Száz éve elfeledett dinoszaurusz lelőhelyeket fedeztek fel Erdélyben

Száz éve elfeledett dinoszaurusz lelőhelyeket fedezett fel a Magyar Természettudományi Múzeum és az ELTE-TTK Őslénytani Tanszékének munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport Erdélyben, a Hátszegi-medence területén. A páratlanul gazdag dinoszaurusz leletanyag világszinten is egyedülállónak tekinthető, hiszen ezek a csontmaradványok a dinoszauruszok kréta időszak végi eltűnését megelőző rövid időszakba engednek betekintést.

Rejtélyek, Sorsok, múmiák

2020. október 14-étől újból megtekinthető a Rejtélyek, sorsok, múmiák vándorkiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási Csarnokában. Az időszaki vándorkiállítás a Váci leletegyüttes feltárásának a történetét, a múmiák saját, személyes történeteit és a múmiák természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeit meséli el.

Az első magyarországi dinoszaurusz-tojás leletek

Pár milliméteres, 85 millió éves tojáshéj töredékek sokoldalú vizsgálatával sikerült azonosítani az első magyar dinoszaurusz tojást! Öt évvel ezelőtt, egy főként magyar kutatókból álló csoport hozzálátott a késő kréta korú, iharkúti gerinces lelőhelyről származó több ezer fosszilis tojáshéj töredék morfológiai, mikroszerkezeti és elemösszetételi vizsgálatához. 

Feliratkozás RSS - Sajtószoba - Sajtóközlemények csatornájára