Bogárfal a Bárkában

Az élővilág eddig ismert fajainak száma nagyjából másfélmillió – és ebbe a Föld minden állat- és növényfaját, valamint az összes más élőlényt beleszámítjuk. Közülük 400 ezer a már azonosított, vagyis tudományos szempontból leírt bogárfaj, de becslések szerint akár ötször-tízszer annyit még nem ismerünk. A Magyarországról kimutatott bogárfajok száma 6400 körüli.

A bogárfal részlete a Bárkában (fotó: Tuszinger Károly)

A szárazföldi élőhelyeket szinte mindenütt benépesítik a bogarak – csak a tartós állati lét számára alkalmatlan területeken (a növényzetmentes sivatagokban, illetve az örök jéggel borított vidékeken) nem élnek. Nagy többségük növényevő, de tömegesen akadnak ragadozó, gombát és élettelen táplálékot fogyasztó fajok is. Különleges helyeken is megtalálhatók, például magvak belsejében, a gerincesek fészkeiben, trágyában, tetemeken, államalkotó hártyásszárnyúak és termeszek építményeiben, barlangokban, illetve az ember alkotta épületekben (itt főleg raktározott terményekben és bútorokban). Édesvizekben is számos bogárfaj él, és néhány képviselőjük a tengerek árapályzónájában is előfordul.

A bogárfal készítése 2010-ben (fotó: Merkl Ottó)

Példátlan sikerüket kompakt testfelépítésüknek, ellenálló, gyakran erősen páncélozott külső vázuknak és szárnyfedővé alakult elülső szárnyaiknak köszönhetik, melyek óvják az összehajtogatott, repülésre alkalmas, hártyás hátulsó szárnyakat és a lágy potrohot.

A Magyar Természettudományi Múzeum Sokszínű ÉLET című kiállításában, a Bárkában lévő egyik vitrin a Bogárgyűjtemény példányainak felhasználásával szemlélteti a bogarak méretének, színeinek és alakjának elképesztő változatosságát. A „bogárfalat” Grabant Aranka és Merkl Ottó állították össze.

szerző: Merkl Ottó (Bogárgyűjtemény)