Kereknyergű patkósdenevér

Kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a mérsékelten fenyegetett (Near Threatened) fajok között tartja nyilván. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Közepes méretű patkósdenevérfaj. Méretei mellett orrfüggeléke alapján is jól elkülönül a másik két hazai patkósdenevérfajtól.

Barlanglakó faj, de az utóbbi években a nyári időszakban épületpadláson is megjelent. Jelentősebb kolóniái több száz egyedből is állhatnak nagy egyedszámúak. Szívesen használ közös pihenőhelyet a hosszúszárnyú denevérrel, épületekben pedig a csonkafülű denevérrel és a nagy patkósdenevérrel. A nyár végétől a telelés kezdetéig párzik, ilyenkor éjszakánként igen aktív a nászbarlangoknál. Telelése során nagy csoportokban található meg földalatti búvóhelyeken, de egyedei nem bújnak össze szorosan. Főként kisebb lepkékkel táplálkozik, de fogyaszt kétszárnyúakat, apróbb bogarakat is. Helyéhez hű faj, ritkán vonul 50 kilométernél messzebbre. Eddigi legmagasabb ismert életkora 13 év volt.

Kereknyergű patkósdenevér (kép: Csorba Gábor)

Jelentős állománya él az Északi-középhegységben az Aggteleki-karszton, a Bükk hegységben és a Rudabányai-hegységben. A Dunántúli-középhegységben is megtalálható egy kisebb állománya. Mivel a teljes hazai állomány csupán néhány nagyobb kolóniában tömörül, a faj nagyon sebezhető. Elsősorban a búvóhelyein történő zavarás jelent számára veszélyt, különösen az igen érzékeny telelési és kölykezési időszakokban.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)