Heliotropium curassavicum herbáriumi példánya

A Heliotropium curassavicum herbáriumi példánya

A kunkor nemzetségbe tartozó Heliotropium curassavicum fajt Xántus János a Szent Lukács-fok környékén gyűjtötte. Ha megnézzük a példányt, láthatjuk, hogy nem az „előírás szerint”, azaz gyökerestül gyűjtötte be. Xántus írásait lapozgatva arra is megtaláljuk a választ, hogy miért gyökér nélkül került számos növénye a gyűjteményekbe.

Beszámolója szerint ideális esetben 40–50 ív papírral és megfelelő gyűjtőeszközzel, ásóval indult el növényeket gyűjteni. Ha azonban nem vitt mindent magával, „számtalanszor gyűjtött, pedig nagy kiterjedésben növényeket kalapjában s zsebkendőjében is”. A növényeket a mai napig használt módszerrel preparálta: miután hazaérkezett, a növényeket tartalmazó íveket itatóspapír közé helyezte, az átnedvesedett itatóspapírokat pedig naponként cserélte addig, ameddig a növények teljesen ki nem száradtak. Az ásó hiánya sem okozott gondot neki, ahogy írja, „ha ásónk nincsen, ezer és ezer mód van egy kis növényt kiásni, ha egyébként nem saját körmeinkkel”.

Kép: BP313030

 

Képalá: A Heliotropium curassavicum herbáriumi példánya, melyet Xántus János felfedező a mexikói Szent Lukács-fokon (Cabo San Lucas) gyűjtött

Szerző: Pifkó Dániel (Növénytár: Herbarium Carpatho-Pannonicum)