Tarsolyos honfoglaló harcos

Tarsolyos honfoglaló harcos Bugyi–Felsővány lelőhelyről

A honfoglaló magyar sírokból számos tarsolylelet ismert. Ezeket eredendően a férfiak hordták az övükön, és feltehetően apróbb, például tűzgyújtáshoz szükséges tárgyakat tároltak benne. A tarsolyokat gyakran díszítették fémveretek, míg a legdrágább darabok külső felét gyönyörűen díszített, egybefüggő aranyozott vagy ezüstözött fémlemez borította. Ez utóbbi leletek a honfoglaló magyarság által hátrahagyott tárgyi kultúra legkarakterisztikusabb elemei közé tartoznak. A legutolsó honfoglaló magyar aranyozott ezüstlemezes tarsolylelet Dabas közelében, Bugyi-Felsővány lelőhelyen került elő 2011-ben. Gazdája egy 30–35 éves kora táján elhunyt férfi volt, aki a 10. század középső harmadában élhetett.

Inszitu sír installáció a 2019-es Attila Örökösei kiállításunnkban

Sírjában a halotti torán elfogyasztott ló koponyáján és lábvégein kívül lószerszámzat és íjászfelszerelés maradványait is megtalálták, ám a legjelentősebb lelete a rangjára utaló aranyozott ezüst veretes díszöve és aranyozott ezüst tarsolylemeze volt.

Inszitu sír installáció a 2019-es Attila Örökösei kiállításunnkban 

A harcos koponyatetőjén jelképes koponyalékelés nyoma is látható. Ez a beavatkozás a honfoglaló magyarok egyik sajátos jellemzője, amely feltehetően a kereszténységet megelőző hitvilágukhoz kapcsolódhatott.

A tarsolyleletet a szentendrei Ferenczy Múzeum őrzi (a kép forrása

 

Inszitu sír installáció a 2019-es Attila Örökösei kiállításunnkban 

 A kép a 2019-es Attila Örökösei kiállításunnkban készült 

 

A férfi csontmaradványait a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára, míg a tarsolyleletet a szentendrei Ferenczy Múzeum őrzi.

Szerző: Évinger Sándor (Embertani Tár)