Ambrosia ambrosioides herbáriumi példánya

Az Ambrosia ambrosioides herbáriumi példánya

A Magyarországon oly sok gondot okozó parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) és az Ambrosia nemzetségbe többi faj is Észak-Amerikában honos, de a nagy felfedezések után számos kontinensre behurcolták őket. A fészekvirágzatúak családjába tartozó Ambrosia ambrosioides fajt, amely Észak-Amerika nagy területein elterjedt, a Kaliforniai-félsziget déli részén gyűjtötte Xántus János.

Amikor Xántus János 25 éves korában megérkezett Amerikába, nem bírt komolyabb természettudományos ismeretekkel, bár Magyarországon voltak természetrajz órái is a gimnáziumban. Tanulóéveiben Pécsett és Győrben is megbecsült természettudósokkal találkozhatott, de ő maga ekkor még nem kapcsolódott be a hazai tudományos életbe. Amerika növényvilágát pedig nem volt lehetősége részletesen megismerni, így a ritka és új fajokon kívül széles körben elterjedt, gyakori növényeket is gyűjtött.

Kép: BP396878

Képaláírás: Az Ambrosia ambrosioides herbáriumi példánya, melyet Xántus János magyar felfedező a mexikói Szent Lukács-fokon (Cabo San Lucas) gyűjtött

Szerző: Pifkó Dániel (Növénytár: Herbarium Carpatho-Pannonicum)