A zefírboglárka típuspéldánya

A zefírboglárka(Plebejus sephirus) típuspéldánya

Frivaldszky Imre (1799–1870) az elsők között kutatta a Balkán félsziget állat- és növényvilágát. Az általa finanszírozott expedíciók anyagaiban százával találta a tudomány számára ismeretlen fajokat. Az 1835-ben megjelent közleményében – több más növény- és állatfajjal együtt –hím és nőstény példányok alapján leírta a „Sephir boglárka” (zefírboglárka) nevű lepkét. (Nem jelezte, hogy a leíráskor hány példányt vizsgált.) A típuspéldányok a gyűjteményébe kerültek.

Zefírboglárka (Plebejus sephirus) üvegskatulyás példánya a Koy-gyűjteményből, benne „Sephirus Friv.” felirattal (fotó: Katona Gergely)

1864-ben a Nemzeti Múzeum megvásárolta a Frivaldszky-gyűjteményt, amelyben a leltárkönyv szerint nyolc „Lycaena zephyrus Friv.”lepkepéldány volt. Ezek lehettek a Zefír-boglárka típusai. Ma már egy sincs meg közülük. Mivel balkáni-török anyagokhoz Frivaldszky idejében, és még azután is sokáig, elég nehezen lehetett hozzájutni, a fajt pedig nyugaton sokan keresték, feltehető, hogy az előző kurátorok a Frivaldszky-féle példányokat elcserélték más fajokra. Az újabb gyűjtések szebb példányait viszont megtartották. A múzeumi lepkegyűjtemény erről árulkodik. Mindez nem róható fel az elődöknek, hiszen a típusok tudományos jelentősége csak a múlt század derekán kezdett igazán megfogalmazódni. Azóta a kurátorok különös figyelmet fordítanak a régi példányokra, amelyek lehet, hogy nem alkalmasak kiállítási célokra, de a biológiai sokféleség kutatásának szempontjából hallatlanul fontosak, mivel a tudományba bevezetett fajnevek objektív viszonyítási alapjául szolgálnak.

A Zefír-boglárka típusanyaga talán mégsem veszett el. Koy Tobiás (1857–1829) üvegskatulyás lepkegyűjteményének leltározása során ugyanis találtunk egy hímet. A Zefír boglárka mellett számos olyan lepkére akadtunk az üvegdobozokban, amelyekhez a balkáni expedíciók sorozata előtt elhunyt Koy Tóbiás nem juthatott hozzá. Tudjuk, hogy a Koy-gyűjteményt Frivaldszky Imre vásárolta meg, és olyan fajokkal bővítette, amelyeket ő fedezett fel a Balkánon. A megmaradt üveglemezek közé zárt hím zefírboglárka nagy valószínűséggel az első balkáni expedíció anyagából származik. Ennek bizonyítása további tudománytörténeti kutatások feladata.

Szerző: Bálint Zsolt (Lepkegyűjtemény)