Esmeralda a Bogárgyűjteményben

Az Esmeralda genuszba négy látványos cincérfaj tartozik (E. coerulea, E. costulata, E. laetifica és E. polita). Testhosszuk 2–4 centiméter, és valamennyien fémesen ragyogó kék vagy zöld színekben pompáznak (a hímek tora és lábai részben vörösessárgák lehetnek). Mind a négy faj Dél-Amerika északi részének lakója, vagyis Brazília északi régiójában, illetve a „Guyanákban” (Guyana, Suriname és Francia Guyana) honosak.

Az Esmeralda coerulea első példánya 2014-ben érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményébe. Székely Kálmán magángyűjtő, a cincérek (Cerambycidae) családjának legjobb hazai szakértője megvásárolta a faj két példányát Európa egyik legnagyobb rovarbörzéjén, a Párizshoz közeli Juvisy-sur-Orge városában. Az egyik hím példányt a múzeumnak ajándékozta.

A Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményében őrzött hím Esmeralda coerulea (fotó: Németh Tamás)

A rovarbörzék sokakban visszatetszést keltenek, ám ez jórészt alaptalan. Ha az ilyen vásárok betartják a védett rovarokra és azok kereskedelmére vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályokat, akkor ismeretterjesztő szerepük sem elhanyagolható.

Hím Esmeralda coerulea oldalnézetben (fotó: Rahmé Nikola)

A trópusi országokban pedig egyes települések lakói kifejezetten a rovargyűjtők igényeinek kielégítésére szakosodtak: a helyszín és az állatok alapos ismeretével segítenek a gyűjtésben, illetve maguk is gyűjtenek. Ha az erdőből a fák kivágásán kívül is bevételhez lehet jutni, akkor a rovargyűjtés hozzá is járulhat az erdő fennmaradásához. Ismerve a trópusi erdők lélegzetelállító dimenzióit, bizton állítható, hogy rovargyűjtéssel ott egyetlen fajt sem lehet kipusztítani. (Európában persze más a helyzet.)

Hím Esmeralda coerulea portréja (fotó: Rahmé Nikola)

Nőstény Esmeralda coerulea (fotó: Rahmé Nikola)

szerző: Merkl Ottó (Bogárgyűjtemény)