Osztrák csészegomba

Osztrák csészegomba (Sarcoscypha austriaca)

Az osztrák csészegomba az egyik legkorábban megjelenő gombafaj. Februártól áprilisig láthatjuk talajon fekvő vagy eltemetett ágakon, famaradványokon. Helyenként gyakori.

Termőteste 1–5 cm széles, röviden nyeles, fiatalon szabályos csésze vagy kehely alakú, később ovális vagy vese formájú. Széle kezdetben kissé behajló, idősen hullámos. Külseje az okkersárga, a rózsaszín és a narancs árnyalataiban pompázik, felülete nemezes vagy piszkosfehéren szemcsés. Belső oldala élénk cinóbervörös, felülete finoman szőrös.

A termőréteg a termőtest belső oldalán található.

Osztrák csészegomba (kép: Locsmándi Csaba)

Húsa vékony, porcos, törékeny és viaszszerű. Színe fehér, illata és íze semleges. Ehető, de nem különösebben élvezetes.

Hasonló fajok: a nem ehető csoportos csészegomba (Microstoma protactum), amelyet 2020-ban az év gombájának választottak és az ehető narancsszínű csészegomba (Aleuria aurantia). A korábban gyakorinak tartott, ehető piros csészegomba (Sarcoscypha coccinea) pontos elkülönítése a teljesen azonos megjelenésű osztrák csészegombától csak mikroszkópos vizsgálattal lehetséges.

Osztrák csészegomba (kép: Locsmándi Csaba)

Szerző: Locsmándi Csaba (Makrogomba -gyűjtemény)