Hegyes kucsmagomba

Hegyes kucsmagomba (Morchella deliciosa)

A hegyes kucsmagomba áprilistól májusig fordul elő lomberdőkben, fenyőerdőkben és ligeterdőkben. Helyenként gyakori.

Süvege 3–12 cm magas, 2–6 cm széles, hengeres, hegyes csúcsú és együregű. A csaknem párhuzamosan futó, vastagabb, hosszirányú bordáit rövid, kevésbé kiemelkedő keresztbordák tagolják, ezáltal a méhsejtszerű bemélyedések többé-kevésbé szabályosan, hosszanti sorokba rendeződnek. Színe szürke vagy szürkésbarna, bordái feketedők.
A termőréteg a süvegrész bordáinak és gödörkéinek felületét borítja.

Hegyes kucsmagomba (kép: Locsmándi Csaba)

Tönkje 5–10 cm hosszú, 1–3 cm vastag, hengeres, együregű. Színes fehér vagy világossárga, felülete szemcsés. Húsa merev, törékeny és viasszerű. Színe fehér vagy okkersárga, illata és íze kellemes.Ehető gomba, de megfelelő kőkezelés nélkül gyomorpanaszokat okozhat.

Hasonló fajok: a mérgező redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta) és az óriás papsapkagomba (Gyromitra gigas), a nem ehető vörösbarna papsapkagomba (Discina fastidiata), az ehető, árusítható cseh kucsmagomba (Verpa bohemica), a fattyú kucsmagomba (Morchella semilibera), az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta), a pusztai kucsmagomba (Morchella steppicola) és az ehető fakéreg kucsmagomba (Morchella importuna).

Szerző: Locsmándi Csaba (Makrogomba-gyűjtemény)