Pannoniasaurus inexpectatus csontváz

Pannoniasaurus inexpectatus csontváz

Az „Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon” című állandó kiállításunkban a fahídon áthaladva tekintetünket a mennyezet felé fordítjuk, akkor megpillantjuk túránk következő látványosságát, a Pannoniasaurus inexpectatus felfüggesztett csontvázát. A faj a moszaszauruszok közé tartozott. Ezek a tengeri életmódot folytató állatok nem dinoszauruszok voltak, hanem a varánuszfélékkel álltak rokonságban. A sekélytengerek csúcsragadozóinak számítottak, legnagyobb fajaik elérhették akár a 15 méter testhosszúságot is. A Magyarországon talált faj csak 6 méteres volt.

Az őslénykutatókat nagyon meglepte a hazai ősmaradvány, hiszen eddig csak tengeri üledékekben találtak moszaszaurusz-leleteket, az iharkúti maradványok pedig folyóvízi üledékből kerültek elő. Nevét a dunántúli római Pannónia provinciáról és a váratlan felfedezéséről kapta (inexpectatus = váratlan). Eddig több száz különálló csont került elő fiatal és kifejlett egyedekből egyaránt. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy ezek az állatok itt éltek, és nem csak időszakosan látogatták meg a folyóvizeket. Tehát a faj egyedülálló módon az édesvízi életmódhoz alkalmazkodott, és a nagytestű krokodilok szerepét tölthette be a terület életközösségében.

A moszaszauruszok kutatása már az őslénytan korai éveiben elkezdődött. Az egyik híres lelet 1764-ben Hollandiában került elő, majd a napóleoni háborúk idején (1799–1815) a francia csapatok a legenda szerint 600 üveg borért Párizsba vitték. A közelmúltban is főszerephez jutottak a moszaszauruszok, hiszen a 2015-ös Jurassic World című filmben a „gonosz” dinót egy ilyen vízi őshüllő győzi le.

Szerző: Turcsán Zsolt (Közművelődési Osztály)

Forrás: Dr. Ősi Attila, Makádi László, Botfalvai Gábor, Bodor Emese Réka: A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa, Magyar Dinoszaurusz Alapítvány, Budapest, 2015.