Nyugati piszedenevér

Nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mérsékelten fenyegetett (Near Threatened) faj. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A nyugati piszedenevér jellegzetesen rövid pofájáról könnyen felismerhető.

Nyáron tipikus erdőlakó faj. Szálláshelyei elsősorban fák kérge alatt találhatók, de odvakba és az erdők közelében lévő épületekbe is beköltözhet. Fontos számára az idős, természetes erdő, mert elsősorban az ilyen állományokban alakulhatnak ki számára megfelelő búvóhelyek a fákban. Az erdőlakó denevérek többsége gyakran vált szálláshelyet, sokszor naponta más-más nappalozó helyet keres fel.

Nyugati piszedenevér (kép:  Görföl Tamás)

A nyugati piszedenevér kevéssé vonuló faj, más európai országok gyűrűzési tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyári és téli szálláshelyek között maximum néhány tíz kilométert tesz meg.

Magyarországon is jellemzően hegy- és dombvidékeink lakója. Ezeken a területeken a számára alkalmas erdőállományokban szinte mindenhol megtalálhatjuk. Síkvidéken csak szórványosan fordul elő, mindig idős, természetes erdők közelében.

A tipikus erdőlakó fajokat erősen veszélyezteti a tarvágásos és fokozatos felújító vágásos erdőgazdálkodás, mert nagy területről tüntetik el a denevérek szálláshelyeit. Mivel táplálkozása is az erdőkhöz kötődik, az intenzív erdőgazdálkodás még inkább veszélyezteti.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)