Nagyfülű denevér

Nagyfülű denevér (Myotis bechsteinii)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a mérsékelten fenyegetett (Near Threatened)  fajok között tartja nyilván. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Közepes testméretű Myotis-faj.

Igazi erdőlakó, kölykezőkolóniáit kizárólag faodvakban hozza létre. Elsősorban idősebb, középhegységi erdőkben találhat. Kedveli a különböző tölgy- és bükkerdőket, legtöbb egyede a faodvakban gazdag, idős erdőkben él. Más odúlakó fajokhoz hasonlóan igen gyakran, akár naponta váltja búvóhelyét.

Nagyfülű denevér (kép: Görföl Tamás)

Magyarországon a középhegységekben fordul elő, az Alföldről teljesen hiányzik. Legjelentősebb állományai az Északi- és a Dunántúli-középhegység erdőségeiben, elsősorban öregebb tölgyesekben és bükkösökben élnek.

Állománycsökkenésének legfontosabb oka a vágásos erdőgazdálkodás, melynek során az elavult erdőállományt letermelik, a helyükön egykorú és homogén szerkezetű erdők jönnek létre. A tarvágások következtében csökken a búvóhelyek száma és a táplálkozóterületek nagysága. Az erdőfoltok között nyílt területek keletkeznek, márpedig a nagyfülű denevér ezeken nem repül keresztül.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)