Közönséges késeidenevér

Közönséges késeidenevér (Eptesicus serotinus)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján nem fenyegetett (Least Concern) faj. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A közönséges késeidenevér nagytermetű fajunk. Közeli rokonához, az északi késeidenevérhez hasonlóan bundája hosszú szőrökből áll. Az állatok egy részének krémsárga a bundája, míg az állomány másik részéé sötétbarna.

Közönséges késeidenevér (kép: Görföl Tamás)

Viszonylag gyakori faj, sokféle élőhelyen előfordul. Magyarországon főleg épületekben tanyázik, télire föld alatti szálláshelyeket is felkeres. Táplálékát a földről is fel tudja venni, ami elsősorban földön mozgó rovarok rajzása esetén figyelhető meg, de leginkább repülő rovarokra vadászik. Nagyobb termetű táplálékát is a levegőben fogyasztja el, ilyenkor az evés ideje alatt köröz. Kolóniáinak nagysága a néhánytól a néhány száz állatig terjedhet. Berepülőnyílásával szemben nem igényes, így családi házak padlásán is megtelepszik, ha vannak olyan rések, amelyeken keresztül be tud jutni. A hálózásos vizsgálatok során viszonylag sok nem vemhes nőstényt is fognak, ezért feltételezik, hogy az állatok többsége csak a második évben éri el a termékenységet. Helyéhez hű, téli és nyári szálláshelyei általában 50 kilométernél közelebb találhatók, de kóborló példányai több száz kilométerre is elvándorolhatnak.

Az egyik leggyakoribb denevérfajunk, szinte minden településen előfordul. Egyedei vadászatuk során a települések környékén lévő erdőkben is gyakran felbukkannak.

Épületlakó fajként elsősorban az épületfelújítások és a ragadozók (nyest, macska, gyöngybagoly) veszélyeztetik. Családi házaknál a közvetlen emberi pusztítás, illetve zavarás is érintheti, de kiváló alkalmazkodóképessége miatt nem veszélyeztetett faj.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)