Kis patkósdenevér

Kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a nem fenyegetett (Least Concern) fajok közé sorolja. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A legkisebb termetű európai patkósdenevérfaj.

A nyári időszakban előszeretettel alkot kolóniákat épületpadlásokon, de barlangokban, bányavágatokban, pincékben is fellelhetők kisebb csoportjai vagy magányos, hím egyedei. Télen viszont kizárólag a föld alatt tartózkodik. A többi patkósdenevérfajhoz hasonlóan viszonylag melegebb, stabil mikroklímájú barlangokat, bányavágatokat keres fel, ahol szabadon lógva, testét szárnyával beburkolva pihen. Táplálkozása során nem távolodik el jelentősen tanyahelyétől, általában 2–3 kilométeren belül marad. Helyéhez hű faj, ritkán választ nyári tanyahelyétől néhány 10 kilométernél messzebb található telelőhelyet. Legmagasabb ismert életkora 21 év.

Kis patkósdenevér (kép: Görföl Tamás)

Magyarországon a középhegységekben és peremterületeiken található. Legnépesebb állományai az Északi-középhegységben, elsősorban karsztvidékeken élnek.

Padlásokon tanyázó kölykezőkolóniái érzékenyek a búvóhely fény- és hőmérsékletviszonyaira, és nem tűrik a huzatot. Nagyon fontos, hogy megfelelő nagyságú berepülőnyílás legyen a padláson, mert búvóhelye és a külvilág között csak repülve közlekedik, réseken nem bújik keresztül. A héjszerkezetek javítása, illetve cseréje során könnyen megváltozhatnak a búvóhely tulajdonságai, ami a kolónia elköltözését eredményezheti. Telelés során a szabadon lógó példányok közvetlenül ki vannak téve a zavarásnak. Ilyen például a barlangászás, amelynek során az akusztikus környezet, a fényviszonyok és mikroklíma megváltoznak, ami a denevérek felébredését eredményezheti.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)