Alpesi denevér

Alpesi denevér (Hypsugo savii)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mérsékelten fenyegetett (Near Threatened) faj. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A kis termetű alpesi denevér az egyik „legszínesebb” denevérünk.

Korábban elterjedt a Mediterráneumban, ahol elsősorban sziklafalak repedéseiben, épületekben húzza meg magát. Egyike lehet a globális felmelegedés nyertes fajainak, mivel valószínűleg ennek hatására tolta el az elterjedésének északi határát több száz kilométerrel. Ezeken a területeken elsősorban emberi környezetben él, szálláshelyei épületekben találhatóak.

Alpesi denevér (kép: Görföl Tamás)

Magyarországon az 1990-es évek elején jelent meg, az első példányt 1991-ben, a Bükkben fogták egy barlangnál. Azóta országosan elterjedt, bár nagy számban sehol sem fordul elő. Leginkább városokban találkozhatunk vele.

Mint minden épületlakó fajt, elsősorban az ember kedvezőtlen beavatkozásai veszélyeztetik. Az állomány egy része valószínűleg panelhézagokban él, így a panelházak szigetelése érintheti negatívan. A közvetlen emberi pusztítás mellett a háziállatok, elsősorban a macska is veszélyt jelent rá.

Szerző: Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)