A sziklai illatosmoha igaz története

A sziklai illatosmohát 1978-ban találták meg először Magyarországon, a Bükkben, Ómassánál.

A példányt külföldi kollégák azonosították egy konferenciakirándulás során, ami sajnos nem a mi gyűjteményünkbe került, új egyedet pedig sokáig nem találtunk. A kíváncsiság azonban hajtott bennünket, ezért újra meg újra kerestük a Bükkben, sikertelenül. Mígnem 27 év után újra rátaláltunk.

A sziklai illatosmoha a dolomit és a mészkő sziklák repedéseit és üregeit, valamint a sziklák törmelékeit kedveli

A sziklai illatosmoha (Mannia triandra) telepes májmoha. Ellentétben közeli rokonával, a közönséges illatosmohával, amelyről ez a nemzetség a nevét kapta, a sziklai májmoha nem illatos. A sziklai illatosmoha többnyire magashegyekben, például az Alpokban és a Kárpátokban fordul elő, de hazánk északi kitettségű, nagy mészkő vagy dolomit sziklafalainak közelében is megél. A szerencse ezért mosolyoghatott ránk közel 30 év után, a Bükkben.

2005-ben nem messze Ómassától, Lillafürednél a Szinva-völgyben felmásztunk egy sziklás hegyoldalon. Egy másik ritka mohát kerestünk, amikor hirtelen vihar kerekedett, ezért menekülőre fogtuk, és lecsúsztunk egy meredélyen. A görgeteg alján belehuppantunk valamibe.

A faj egyik élőhelye a Bükkben egy görgeteges lejtő

Rögtön mintát vettünk, a telepből keresztmetszetet készítettünk, és mikroszkópos vizsgálattal megállapítottuk, hogy a sziklai illatosmoha gyepjét szedtük fel. Egy évvel később a közelben újabb helyen is megtaláltuk.

 

 
A sziklai illatosmoha egy telepes májmoha

Néhány évvel ezelőtt telepes májmoha példányokat hozott egy kollégánk a Vértes és Bakony északi kitettségű sziklái alól. Ezekről is kiderült, hogy sziklai illatosmohák. Így Magyarországon már 11 jelenlegi lelőhelyét ismerjük.Hogy lehet, hogy korábban nem került elő ezekről a helyekről?

A sziklai illatosmoha gyakran más telepes májmohákkal él együtt a vértesi és bakonyi lelőhelyein, például a félgömbös májmohával (Reboulia hemisphaerica), a négyszögletes májmohával (Pressia quadrata) vagy a sallangosszélű májmohával (Athalamia hyalina). A Mohagyűjteményben csaknem 100 másik májmoha példányát ellenőriztük, és végül sikerrel jártunk. Boros Ádám, korábbi neves mohakutatónk egyik 1932-ben gyűjtött félgömbös máj-moha példányában megtaláltuk a sziklai illatosmohát is.

A sziklai illatosmoha populációi hazánkban (○ 1970 előtti adat, ● jelenlegi adat)     
A sziklai illatosmoha populációi hazánkban (○ 1970 előtti adat, ● jelenlegi adat)