Műhelytitkok 2019

Papp Gábor: Nehéz témáról könnyedén - Az év ásványa: a galenit
Május 25-én 10-től 14 óráig


Programsorozatunkban bepillanthaszt muzeológusaink, preparátoraink munkájába. Interaktív bemutatójukon megismerheted 10 milliós gyűjteményünk méhány érdekes, féltve őrzött darabját. Kérdezd őket munkájukról, kutatási témájukról! Szombatonként 10.00 - 14.00 óráig.

MÁJUSBAN:

A 2019-es év ásványa a galenit. A fémes fényű, látványos kristályok nem véletlenül nyerték el a szavazók bizalmát. Azon kívül, hogy a galenit igazán mutatós ásvány, egyúttal az ólom legfontosabb ércásványa, vagyis az ólom fő forrása. Hétköznapjainkban ma is fontos szerepet tölt be az ólom, de egyúttal veszélyforrás is az élővilágra, benne az emberre is.
A szombati programon a „Porondon a kiválasztottak, az év fajai 2019”  időszaki kiállításban szereplő galenithez és ólomtárgyakhoz hasonló példányok az interaktív foglalkozás keretében kézzel tapinthatóvá válnak, bemutatjuk jellegzetes tulajdonságaikat, és sok-sok, a vitrinben már el nem fért érdekességet. A kíváncsiak megtudhatják, hogy mire használták elődeink és mire használjuk mi az ólmot, vagyis hogy mi köze volt vagy van a galenitnek, illetve az ólomnak az egyiptomi szépségekhez, a római kocsmárosokhoz, a középkori kódexmásolókhoz és üvegművesekhez, a fazekasokhoz, a vadászokhoz és horgászokhoz, a vízvezeték-szerelőkhöz, az egykori rádióhallgatókhoz, az autóvezetőkhöz és gumiszerelőkhöz, vagy éppen a röntgenlaboratóriumokban vagy atomreaktorban dolgozókhoz.
E „könnyed témák” mellett a „nehéz témák” iránt érdeklődők játékos formában próbára tehetik a súlybecslési képességeiket.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az ólom közelébe kerülve mit tehetünk a környezet védelme és saját egészségünk megóvása érdekében.
A 10-től 14 óráig tartó program bármely megváltott belépőjeggyel látogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Galéria képei: 
Rovat: