Műhelytitkok 2018

Június 2.
Hogyan kapcsolódik az ősállatok kutatása a mai állatvilág megismeréséhez? A fosszíliák segítségével sok olyan folyamatot ki tudunk mutatni a régmúltban, amikből következtethetünk az élővilágban bekövetkező jelenlegi vagy jövőbeni változásokra is.


Nem sokan gondolnák, hogy a kihalt állatok vizsgálatával a mai állatvilágot is jobban megismerjük, márpedig így van. A fosszíliák segítségével sok olyan folyamatot ki tudunk mutatni a régmúltban, amikből következtethetünk az élővilágban bekövetkező jelenlegi vagy jövőbeni változásokra is. Ilyenek például a vándorlások, fajok keletkezése és kihalása, de még sorolhatnánk. Természetesen ez fordítva is érvényes, az ősi állatok tulajdonságait, az egykori állatvilág törvényszerűségeit nagyon sokszor a ma élő fajok, populációk és faunák vizsgálatával tudjuk modellezni.

A „globális felmelegedés” mára mindennapi aktualitássá vált, számos média foglalkozik vele, mondhatni unos-untalan. Nos, az élővilágban ennek hatására végbemenő folyamatok előrejelzésére is jó segítséget ad az egykori (jelen esetben főleg a jégkorszaki) élővilág alapos kutatása. A programot Gasparik Mihály paleontológus vezeti.

 

2018-ban legközelebb szeptember 22-én lesz Műhelytitkok.

Pillantsanak be muzeológusaink, preparátoraink munkájába interaktív bemutatónk keretében, ismerjék meg 10 milliós gyűjteményünk néhány érdekes, féltve őrzött darabját is. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

  A program 10 órától 14 óráig tart, ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

Galéria képei: 
Rovat: