Hold felfedezése előadás-sorozat

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a NASA és a Magyar Természettudományi Múzeum bemutatja
A Hold felfedezése című időszaki kiállítást

A Magyar Természettudományi Múzeum a kiállításhoz kapcsolódó programsorozattal is készül. December 31-ig bezárólag az alábbi programokon vehetnek részt az érdeklődők: szabadtéri csillagvizsgálás, tudományos előadások, holdjáró-bemutató.

Programsorozat

Ingyenes előadás-sorozat, amelyet az ELTE és az ELKH csillagász professzorai tartanak.
A hetente megtartott előadások betekintést engednek a Hold történetébe és a holdkutatás rejtelmeibe.

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. Semsey Andor előadóterem

Időpontok:

2021. november 18. 16:30-17:30 ● A NASA Holdkőzetek világa - színes szövetegyüttesek
Előadó: Dr. Bérczi Szaniszló, ELTE TTK, MTA - Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport


2021. november 24. 16:30-17:30 ● A holdabroszok története – holdtérképek és holdtérképészek
Előadó: Hargitai Henrik, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Média és Kommunikáció Tanszék

2021. december 2. 16:30-17:30 ● Hogy került jég a Hold sarkvidékére?
Előadó: Dr. Kereszturi Ákos, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet

2021. december 9. 16:30-17:30 ● A Hold űrszondákkal és Apollo leszállásokkal történt "ostroma"
Előadó: Dr. Bérczi Szaniszló, ELTE TTK és az MTA - Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport

Korábbi programok:

2021. november 10. 16:30-17:30 ● Mindenütt kráterek - de mik azok a kráterek? Nyomozás a Hold felszínformáinak eredete után
Előadó: Dr. Hargitai Henrik, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Média és Kommunikáció Tanszék

2021. november 4. 16:30-17:30 ● Mit kell tudni a Holdról?
Előadó: Dr. Kereszturi Ákos, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet


Felhívjuk figyelmüket, hogy a múzeum kiállítási-, illetve közönségforgalmi tereiben, illetve rendezvényeinken a maszk viselése 6 éves kor felett kötelező! Köszönjük együttműködésüket!

A kiállítás együttműködő partnerei:

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, Puli Space Technologies Kft., Magyar Csillagászati Egyesület, ELTE TTK / MTA Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE), Nők a Tudományban Egyesület (NaTE)

A program teljes körű anyagi támogatója az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

A NASA és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatásának és közreműködésének köszönhetően született meg a holdkőzeteket, valamint a holdkutatást bemutató kiállítás, amely 2021. november 3-ától 2021. december 31-ig ingyenesen tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A kiállítás célja az Apollo küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára.


kép: Szabados Tamás (MTM)

A kiállítás, valamint a kiállítótér középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. A minta mellett kiállítjuk Neil Armstrong űrruhájának élethű másolatát, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját. A NASA kiállítási tárgyaitól balra foglalnak helyet a Magyar Természettudományi Múzeum vitrine, amely „Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumokat tartalmazza. Ezek az Apollo küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállás során begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlait tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.

A NASA kiállítási tárgyaitól jobbra helyezkednek el a Puli Space Technologies Kft. által kölcsönzött tárgyak, a „Puli Rover” valamint a NASA-díjnyertes holdi vízszimatoló szerkezet makettje és a „Téridő Plakett”.

kép: Szabados Tamás (MTM)

A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold- és űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól.
kép: Szabados Tamás (MTM)

Goodwill Moon Rock
kép: Szabados Tamás (MTM)

Neil Armstrong űrruhájának élethű másolata
kép: Szabados Tamás (MTM)

Holdkőzetek (A Magyar Természettudományi Múzeum tulajdona)
kép: Szabados Tamás (MTM)