14 hónap az Antarktiszon

14 hónap az Antarktiszon

“Hihetetlen ez a kontinens. Teljesen szürreális itt az élet, de öt hónap után ez a szürreális élet már teljesen normálisnak tűnik.”

Jurányi Zsófia az Alfred Wegener Intézet 37. antarktiszi áttelelő expedíció csapatának tagjaként 2016. december 21-től 2018. február 11-ig élt és dolgozott az Antarktiszon. A kutatóbázis a Déli-sarktól mintegy 2000 kilométerre, a kontinens partján, körülbelül a 70. szélességi körön található.

Az aeroszolok optikai tulajdonságait vizsgáló fizikus bemutatja a kutatómunkáját és az Antarktiszon, rendkívüli körülmények között töltött 14 hónapot. Milyen várakozással indult? Miben múlta felül ezeket a valóság? Milyen a sarkvidéken dolgozó kutatók élete? Milyen praktikumok határozták meg a fagyos mindennapokat? Hogyan él és dolgozik együtt 12 ember, akik hónapokig csak egymásra számíthatnak a külvilágtól elzárva?

Többek közt ezekre a kérdésekre kapunk választ az előadásból. A kutató hobbija a fotózás, ezért számtalan szebbnél szebb fotón örökítette meg a kutatók életét és az antarktiszi élővilágot is.

Az előadás helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum, Semsey előadóterem

Időpont: 2019. november 14. csütörtök, 17.30

Belépődíj: 500 Ft

Válogatás Jurányi Zsófia képeiből: 


 


 

 

Rovat: